Китайската фирма Aya Neo вече направи нещо като фурор на арената за мобилни игри благодарение на своите преносими устройства, базирани на Windows, но те винаги са били допълвани от факта, че са толкова скъпи - често струващи над 1000 долара.

Въпреки това фирмата разширява гамата си, за да включва Aya Neo Air, която ще струва само еквивалента на 649 долара, когато стартира по-късно тази година. Това все още е солена сума, но тази цена прави системата по-реалистичен съперник за Switch – въпреки че си струва да се отбележи, че тя все още е по-скъпа от наскоро пуснатия Steam Deck на Valve.

Обявена заедно с по-мощните Aya Neo 2 и Aya Neo Slide, Air ще служи като преносим компютър от начално ниво на компанията и се захранва от AMD Barcelo APU, който включва графична архитектура RX Vega. Това означава, че ще има по-малко обработващи CPU възможности от своите братя и сестри, които и двамата могат да се похвалят с чипсет Ryzen 7 6800U с графика RDNA 2, но тези продукти също ще струват повече.

Въпреки това компанията все още твърди, че Air ще може да работи с хитови заглавия, подобни на GTA V, Forza Horizon 5 и Cyberpunk 2077 (с ниски графични настройки, както се вижда във видеото по-долу) и фактът, че има OLED панел, означава, че е по-добро от своите конкуренти в това отношение – всички други продукти на Aya Neo използват IPS екрани.

Също така беше потвърдено, че Air отговаря на името си, като тежи само 420 грама, което я прави по-лека от Switch OLED модела.

Снимка: Aya Neo

Виж още: Оферта за работа в Nvidia отново намекна за наследника на Nintendo Switch