Baldur's Gate 3, най-новото заглавие от поредицата от Larian Studios, в момента е най-високо оценената компютърна игра на всички времена в Metacritic и Opencritic.

Третата част от известната поредица видеоигри Baldur's Gate беше пусната за PC след дълъг период на ранен достъп. Следващия месец играта ще бъде пусната и за PlayStation 5, а в процес на разработка е и версия за Xbox Series. Както беше отразено наскоро обаче, версията за Xbox се нуждае от повече време, тъй като екипът изпитва затруднения да накара разделянето на екрана да работи на Xbox Series S.

След успешното ѝ пускане на пазара по-рано този месец играта на Larian Studios успя да счупи рекордите за едновременно играещи в Steam и в момента заглавието е най-продаваната игра в платформата на Valve. Спокойно можем да кажем, че Baldur's Gate 3 стартира отлично, а за да отдадем на играта още по-голяма заслуга, искахме да споделим, че парти-базираната ролева игра в момента е най-високо оценената компютърна игра в историята в Metacritic и Opencritic - доста добро постижение. Както може да се види на скрийншотите от двата сайта по-долу, играта е оценена по-високо или еднакво със заглавия като Half-Life 2, Red Dead Redemption 2, Grand Theft Auto V, The Orange Box, Elden Ring и различни други хитове.

Не само това, но и като разгледаме тазгодишните издания, Baldur's Gate 3 е най-високо оценената игра на годината (в Metacritic) за всички платформи, като по този начин изпреварва хитовото заглавие на Nintendo The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Metroid Prime Remastered и изданието за следващото поколение The Witcher 3: Wild Hunt. В същото време Opencritic дори посочва играта като най-високо оценената в историята за всички платформи, като побеждава Breath of the Wild, Tears of the Kingdom, RDR2, Elden Ring и е наравно със Super Mario Odyssey.

Разбира се, рейтингът на Baldur's Gate 3 в момента се състои "само" от 26 отзива на критици в Metacritic и 40 отзива на критици в Opencritic, докато заглавие като Tears of the Kingdom има над 140 отзива на журналистии в двата уебсайта. Поради това изглежда твърде вероятно средната оценка на заглавието на Larian да бъде намалена с получаването на повече критични отзиви. Въпреки това е вероятно Baldur's Gate 3 да се превърне в една от най-добрите игри, създавани някога.

Снимка: Larian Studios

Виж още: PS5 Slim се появи във видео и... не е много тънка (ВИДЕО)