Една от най-култовите мобилни игри в последните няколко години определено е "Contre Jour" на украинското студио Mokus. То всъщност се състои само от един човек, което доказва, че постоянството и талантът могат да доведат до невероятни резултати, дори без наличието на голям екип. Играта взема наградата "Приложение на годината за iPad" през 2011 г. и, макар да е далеч от "Angry Birds" по популярност, е определяна като перфектната смесица между "Cut the Rope", "Limbo" и "World of Goo". 

Преди четири месеца Microsoft се свързва с Максим Хърнив, създателят на "Contre Jour", за да обсъди портването на играта към браузърна среда чрез HTML5. Той отказва, тъй като използването на мишка не може да симулира мултитъч. 

По-късно обаче, след доказателство, че "Contre Jour" може да се оптимизира за Internet Explorer 10 и други съвременни браузъри, Хърнив се съгласява и резултатът вече е онлайн. Освен с мишка или тракпад, играта ще може да се играе и с Windows 8/RT таблети, благодарение на сензорните им дисплеи. 

Поиграйте "Contre Jour" още сега тук