Университет в САЩ вече предлага стипендия за изключително добри играчи на популярния онлайн шутър Fortnite. Програмата, която ще започне от есента на 2018 г., е колежанска и ще бъде посветена на електронните спортове. Тя ще бъде първата по рода си в страната, която добавя играта на Epic Games сред възможните "дисциплини".

Университетът Ашланд в щата Охайо е убеден, че Fortnite се харесва както на хардкор, така и на не толкова запалени геймъри. А стойността на стипендията от минимум 40 000 долара изглежда достатъчна, за да покрие нуждите на младите е-спортисти с академичен уклон.

"Fortnite кара играчите да бъдат по-иновативни, креативни и да показват майсторските си умения", обяснява ръководителят на програмата Джош Бюканън.

Университетът участва в академичния е-спорт календар вече пет години и е на 40-о място в класацията на най-добрите StarCraft 2 отбори. Други заглавия, които намират място в програмата, са League of Legends, Overwatch, CS:GO и Rocket League. По-късно този месец ще бъде построен и специален "геймърски център" с 25 игрални станции и периферия.

Тагове: