Система за изкуствен интелект победи петима бивши топ играчи на DotA 2 в битка 5 на 5, наречена OpenAI Five Benchmark. Ботът, наречен OpenAI Five, се състои от пет невронни мрежи, които се захранват от 256 видеокарти Nvidia P100 и 128 000 процесорни ядра.

Отборът на хората спечели само една среща, а загуби две. OpenAI Five с лекота взе първите два мача и само след като публиката избра героите му за третия, хората успяха да тримуфират.

От бившите професионални играчи се очакваше да представляват по-голяма заплаха за изкуствения интелект, който досега се бе изправял само срещу аматьорски отбори и бе практикувал единствено срещу себе си. Системата изчислява до 20 000 хода по време на мач и всеки бот има цялата информация, която е достъпна за хората. Петте невронни мрежи не могат да общуват помежду си, но все пак един алгоритъм следи за отборната стратегия.

Развитието на AI в последно време привлича все повече нови предизвикателства и сега се очаква системата да играе срещу елитен отбор DotA 2 професионалисти на The International в края на август.