Независимо дали ви харесва, или гледате на нея като на евтина и временна сензация без особена геймърска стойност, Fortnite е хит. При това колосален. Титаничен. И други такива суперлативи. Не като геймплей, а като финансови постъпления в хазната на Epic Games.

Студиото, което някога създаде приличната Xbox 360 ексклузивна поредица Gears of War, отдавна е спряло да разработва нови игри, а вместо това просто брои пари и чертае дръзки планове за бъдещето. До едно време това ставаше на раменете на популярния енждин Unreal, ползван от десетки игри от Rocket League и Bloodstained: Ritual of the Night до Dragon Quest XI и Dragon Ball FighterZ. Днес виновник за финансовия успех на Epic Games вече е Fortnite.

Според новия Billionaire's Index на Bloomberg стойността на студиото е между 5 и 8 млрд. долара. Fortnite е донесла над 1.2 млрд. долара за периода септември 2017 - май 2018 г., а излизането ѝ за Android ще вдигне приходите до 2 млрд. до края на годината. Въпреки че играта е безплатна, козметичните покупки и допълнителното съдържание струват пари и до момента 125 млн. души са платили нещичко за тях.

Разбира се, тези прогнози са точно това - прогнози, които правят сензационни заглавия. Когато манията Fortnite приключи точно както стана с Pokemon Go и PUBG, никой няма да иска да плати 8 милиарда долара за Epic Games.