Новите конзоли на Sony и Microsoft се очакват тази есен и програмистите се готвят за нови игри за тях. Според годишното проучване на Game Developers Conference по-вероятно е програмистите да работят по игра за PlayStation 5 и новия Xbox, отколкото за стрийминг услуга за игри като Google Stadia и Project xCloud.

В развлекателната индустрия стриймингът е по-важен от всякога и всяка от платформите примамва абонати с уникално и ексклузивно съдържание. В гейминга обаче услуга с подобна важност все още не се е появила. Запитани за коя платформа работят в момента, едва 6 процента отговарят, че това е Google Stadia, въпреки че тя е най-новият дебютирал вече продукт в тази ниша. Цифрата е още по-ниска за Project xCloud – само 3 процента.

В същото време 38% процента от анкетираните твърдят, че правят своята игра за PlayStation 5, а 25% процента за Xbox Series X.

Най-популярната платформа обаче остава РС с 56 процента от анкетираните, следвана от смартфоните с 39 процента.

Най-популярната сред разработчиците VR/AR платформа е Oculus Quest, към която проявяват интерес 24 процента. 20 процента се интересуват от Oculus Rift, а 17 процента от НТС Vive.  

Виж още: 4 разработчици пуснаха 40 игри наведнъж в Steam

Тагове: