На 10 ноември EA Sports възстанови традицията на едно повтарящо се забавление с поредицата FIFA: използване на текущата част, в този случай FIFA 23, за прогнозиране на изхода от световното първенство в Катар. Същинското събитие завърши миналата неделя с Аржентина срещу Франция и в крайна сметка осигури финал, който ще бъде запомнен като един от великите в историята на футболната надпревара. След продълженията резултатът беше 3:3 и в крайна сметка трофеят отиде при Аржентина след дузпи.

Е, FIFA 23 го прогнозира правилно. Не всеки резултат в турнира, разбира се, но прогнозира, че крайният победител на това световно първенство ще бъде именно отборът на Аржентина. Освен това играта прогнозира, че този триумф ще бъде оглавен от Лионел Меси с осем гола (Меси вкара в действителност „само“ седем). Тя дори правилно прогнозира, че аржентинецът Емилиано Мартинес ще грабне златната ръкавица като най-добрия вратар на турнира.

Не всичко обаче беше предречено както трябва. FIFA 23 смяташе, че головете на Меси ще го отведат до златната обувка; в крайна сметка тя отиде при сензационния Килиан Мбапе от Франция с осем гола (включително хеттрик във финала). FIFA 23 също смяташе, че Аржентина ще победи Бразилия на финала с 1:0, докато Франция ще заеме трето място.

Едно нещо, което е поразително обаче, е, че EA Sports може с основание да твърди, че това не е случайност. Версията на световното първенство на FIFA 23 може и да не се е разиграла точно като истинския еквивалент, но това е невероятният четвърти пореден път, когато видеоигра на FIFA прогнозира правилно победителя на световното първенство: играта на EA посочи за шампион Испания през 2010 г., Германия през 2014 г. и Франция през 2018 г.

Засега студиото Sports Interactive не е направило еквивалентна симулация със собствения си Football Manager и така изглежда, че FIFA си запазва правото да се похвали.

Дори и EA Sports да се справи отново през 2026 г., това е последният поклон пред играта, наречена FIFA. След изтичането на дългосрочната си сделка със световната футболна организация FIFA от следващата година EA ребрандира поредицата на EA Sports FC. Това е риск, но като се има предвид наследството и качеството на продукта, вероятно ще проработи за издателя.

Снимка: Unsplash

Виж още: Колекционерското издание на Diablo 4 струва почти 100 долара, но не включва играта