FIFA 23 ще отбележи края на дългогодишното партньорство на Electronic Arts с Fédération Internationale de Football Association, глобалния орган за управление на спорта, който дава името на поредицата видеоигри. Но това няма да отбележи края на т.нар. loot boxes на FIFA, тъй като EA потвърди, че те ще се върнат за лебедовата песен.

Изглеждаше възможно EA най-накрая да изключи противоречивите пакети FUT, които могат да бъдат спечелени чрез игра или закупени с истински пари и да съдържат съдържание като играчи и клубни артикули. EA въведе обрат във формулата, наречена Preview Packs във FIFA 21, която тогава позволи на играчите да видят съдържанието на пакетите, преди да ги закупят, като по този начин елиминира елемента на случайния принцип. През последните няколко години също има нарастващо противопоставяне срещу този хазартен елемент, което доведе до засилен контрол над техните по-хищнически практики и дори директни забрани в някои страни. Моментът също е подходящ: EA се подготвя за съществуване в свят след FIFA в името и отказът от т.нар. loot boxes би бил добър начин да събуди интереса и добрата воля към EA Sports FC.

От друга страна, FIFA Ultimate Team все още е изключително популярен и FUT Packs правят много пари. EA не публикува конкретни цифри в последния си тримесечен отчет, но описа поредицата като „изключително силна на глобална основа“ и каза, че ангажираността на играчите е нараснала с близо 40% на годишна база. Това се основава на комбиниран годишен темп на растеж от почти 50% през последните десет фискални години, който осигури близо 1.5 милиарда долара продажби само през фискалната 2020 година. Обединеното кралство също наскоро препоръча виртуалните кутии да не се регулират от правителството, което на практика разчиства пътя за продължаване на продажбите на FUT Pack такива, каквито са, на един от най-големите пазари за тях.

Уебсайтът на FIFA 23 прави мимолетна препратка към порочната практика в новия FIFA Ultimate Team, като казва, че играчите могат да осребрят нова валута, наречена Stars „за играчи, пакети и много повече“. EA потвърди, че пакетите ще се върнат, и защити своите loot box практики в новата FIFA като цяло в изявление, изпратено до авторитетния сайт Eurogamer.

Снимка: ЕА

Виж още: Qualcomm иска да задмине М2 на Apple със своя чип Nuvia

 

Тагове: