По всичко изглежда, че нейтив 8К (7680 x 4320) геймингът е далеч от това да се превърне в „мейнстрийм“ явление. За това съдим от тестове на TweakTwon, при които новата игра на Microsoft Gears 5 е сринала при споменатата резолюция видеокартата Nvidia Titan RTX, която прочее струва скромните 2500 долара. Видеото разполага с болните 24 GB GDDR6 видео памет.

Освен чудовищното видео машината е била оборудвана и с 24 GB RAM. И въпреки зверските параметри при 8К Gears 5 е практически неиграема.

Това означава, че на пазара все още не се предлага потребителско GPU, което да може да предложи 8K/60 FPS и максимални графични настройки на AAA игра, която е базирана на хардуера на оригиналния Xbox One от 2013 година. Упс.

Разбира се, технически играта в 8К е възможна (при 30FPS), но само ако се направят сериозни компромиси с визуалното качество на Gears 5.

Според TweakTown при 7680 x 4320 рендър и „средни“ настройки на графичните опции, без Vsync и моушън блър, чудовището Titan RTX е успяло да възпроизведе Gears 5 при „уникалните“ 27.4 FPS като средна стойност.

Подобна статистика подсказва колко ресурсен е 8К геймингът, когато GPU за 2500 долара няма никакъв шанс за 8К/60FPS при високи графични настройки.

Прочети още: Геймърски монитор MSI Optix MAG271CR: влез в играта (РЕВЮ)

Апропо, най-мощната карта на AMD, Radeon VII, очаквано се е справила още по-зле – средни настройки при 8К са довели до фреймрейт от порядъка на 18.4 кадъра в секунда.

При 8К резолюция и настройки на Ultra (но отново без моушън блър и включен vsync) Titan RTX е предложил средни стойности от 19.1 FPS, които към днешна дата (особено за PC играчите) са и „неиграеми“ стойности.

Вкратце 8К гейминът на ААА ниво технически е възможен и днес, но за него трябва да подготвите адски сериозна сума (за чудовищно PC и 8К монитор) и да сте готови на множество компромиси с визията и фреймрейта.

Подобни резултати подсказват също, че твърденията за 8К при 120 FPS на Sony и Microsoft за техните следващи конзоли са основно PR изказвания. Най-вероятно можем да очакваме 8К заглавия на новините конзоли, но единствено от инди игри, които не гонят реалистична визия, включваща детайлна графика и ефекти.

Тагове: