Ако има една тенденция, която се запазва в последните години, то това е, че размерът на екрана непрекъснато расте. Това е валидно както за HD телевизорите, така и за смартфоните, а също и за мониторите. До неотдавна 24 инча беше максимумът, отвъд който производителите на РС монитори рядко имаха смелостта да прескочат. Все пак преди време хората играеха игри и работеха на екрани с диагонал от 15, 17 и 19 инча, така че 24 вече изглеждаше повече от достатъчно.

Това вече не е така.

Един хубав филм в добро качество заслужава също толкова качествен монитор. Една компютърна игра, чиито графични изисквания изстискват всяка капка мощ от конфигурацията, която с гордост и много средства сте сглобили, също се нуждае от дисплей, на който да представи цялата си красота.

MSI MAG271CR е точно такъв монитор.

Той е голям, широкоекранен, с висококачествена картина и снабден с всички нужни технически опции и екстри. Дизайнът на екрана е първото нещо, което хваща окото още преди да сте включили самия монитор. Той е елегантен и стилен, точно както бихте очаквали от известен производител като MSI. Освен това въпреки големите си размери - 27-инчов диагонал в 1080р резолюция и 144 Hz опресняване - MSI MAG271CR тежи изненадващо малко (едва 5 кг).

Най-интересна е долната част на монитора, тъй като стойката му не е в средата, а е с две тънки, но устойчиви крачета. Това не само разчупва дизайна, но и създава усещане за изключително деликатен баланс, който веднага прави впечатление.

Минималистичният подход се засилва от факта, че всички портове и изходи на монитора са скрити отзад, докато отпред има само няколко бутона за настройките на монитора. Дизайнът е спретнат и добре подреден, като самите бутони имат същото пластично покритие като останалата част от базата.

Премествайки поглед към самия екран, продължаваме да се дивим на майсторството, с което е сглобен този модел. Първото впечатление е, че дисплеят наистина е много голям и това е чудесно. 27-те инча предоставят повече от достатъчно място както за игри, така и за филми или пък като работен плот. Ако някога сте се изправяли пред ситуация, когато да си кажете нещо от типа на „Ех, защо нямам повече място на екрана!“, то MSI MAG271CR е отговорът на вашите желания. Изобразени на него, игрите изглеждат чудесно, а филмите позволяват да се насладите на страхотни сцени почти като на голям HD телевизор. Но толкова голям монитор влиза в употреба и когато се занимавате с текстообработка, работа в няколко прозореца на браузъра, редактиране и дизайн. Особено удобен е мониторът за онези, които работят с програма от типа на Photoshop. Графичните дизайнери често имат проблеми с мониторите си, чиито размери или формат не им позволяват да изобразят на дисплея всички инструменти от програмата. Големият хоризонтален размер на този монитор решава проблема, тъй като има повече от достатъчно място да визуализирате образа, с който работите и много от инструментите и менютата от двете му страни.

Впечатлението от широкия екран се засилва и от това, че рамката около него е изключително тънка, което го прави да изпъква още повече. С настройките на наклона и височината лесно можете да промените позицията на геймърския монитор за максимална ергономичност и оптимално изживяване при гледане.

Колкото до самия образ, той също може да бъде описан преди всичко със суперлативи. Екранът ползва популярната в момента VA матрица, която гарантира по-широк зрителен ъгъл в сравнение със стандартните дисплеи. Яркостта от 300 cd/m2 и контрастът от 38 000:1 позволяват да се насладите по най-добър начин на текстурите и графиката. Образите са контрастни, цветовете се изобразяват достоверно и благодарение на 4 милисекунди време за реакция дори в бързите екшън сцени няма и следа от неприятния ghosting ефект, който води до размазване на образите. Образът се настройва в няколко автоматични режима според вида на съдържанието – филми, игри и т.н., – а има и User режим, който позволява на потребителите да се задълбочат във фините настройки на дисплея. Добре дошла е и опцията за Eco режим, при който яркостта на екрана се намалява и се пести енергия.

Дизайнерите в екипа на MSI определено са подходили с размах по отношение на свързаността на MAG271CR. Типично за модерен монитор от висок клас, тук откриваме един DisplayPort 1.2, два HDMI 4 порта и три USB 2.0 порта, които позволяват лесно да включите клавиатура или мишка, принтер или WiFi стик, да прехвърляте данни от външен диск, телефон или таблет. Имаме дори и 3.5mm аудио жак. Удобството е пълно, тъй като всеки от тези портове ви е подръка и може да бъде използван веднага щом се наложи, без да се налага да залягате и търсите свободни портове в компютъра или докинг станцията на лаптопа.

Благодарение на свързаното мобилно приложение може да контролирате гейминг монитора си с MSI Remote Display на смартфон с Android. Позволява ви да контролирате контрастното съотношение, яркостта и черния еквалайзер и т.н., направо от вашия телефон. Друга екстра, която заслужава внимание, са т.нар. MSI Mystic Light светлини. Персонализирайте и настройте своята цветова схема чрез приложението MSI GAMING. С MSI Mystic Light, RGB светлините на Optix MAG271CR осигуряват мека околна светлина, която може лесно да бъде синхронизирана с всеки друг игрален продукт с Mystic Light. Изберете някой от цветовете от палитрата, използвайки вашия смартфон или приложението Mystic Light, за да съответства на вашия стил на системата по ваш вкус, или просто включете режима "геймърско ехо", оставяйки на монитора да се облива в светлина, докато играете на компютъра.

Накрая, но не и по важност, MSI MAG271CR е FreeSync-съвместим, което го прави идеален за видеокарти като RX590 или Vega 56. Лагът тук е ограничен само до 10 милисекунди, така че мониторът е подходящ за е-спорт изяви и професионален мултиплейър гейминг.

С MAG271CR, MSI представя значителни подобрения на вече атрактивните геймърски монитори в своето портфолио. При това на цена под 600 лева. VA панелът успява да изпревари няколко опции от по-висок клас, що се отнася до точността на цветовете и средните контрасти. Тези резултати са записани без калибриране освен за малки изменения в цветовия темп, което прави този модел идеален за потребители, които търсят максимално бърза игра без излишно ровене в настройките. Снабден с мултимедийни възможности, перфектно цветопредаване на картината и съвременни екотехнологии, MSI MAG271CR е добра заявка за продукт от следващо поколение.