Google публично порица Epic Games за това, че студиото иска да заобиколи комисионата от 30 процента, която се дължи на собственика на Play Store. В изявлението си Google твърди, че Android зависи от тези приходи, защото така компанията може да инвестира отново в платформата и да я разширява.

От своя страна Epic пожела да разпространява Fortnite в Play Store, но без да плаща комисиона 30 процента от всички микротранзакции в играта. Като безплатно заглавие Fortnite събира всичките си приходи от такива микротранзакции. Шефът на студиото Тим Суийни отдавна твърди, че магазините за приложения на Apple и Google са техни монополи и комисиона от 30 процента е прекалено голяма на фона на услугите и инвестициите, които гигантите полагат за тях.

Huawei nova 5T: триумф на горния ешелон на средния клас (видео ревю)

През 2018 г. Epic Games стартира собствен РС магазин, от който взима само 12 процента комисиона. Наскоро компанията ребрандира инсталационната програма на Fortnite за Android като Epic Games App. Така студиото иска да разпространява игрите си за Android, без да минава през Play Store.    

Google очевидно не е съгласен. Компанията посочва, че подобно искане за изключение за Fortnite не е отправено към Aрple, в чийто App Store играта е от тази пролет. Освен това Google посочва, че Play Store осигурява хостинг, сигурност, поддръжка и реклама на приложенията в него.    

Виж още: Нови детайлни рендъри на PlayStation 5 (ВИДЕО)

Тагове: