Изкуствен интелект, захранван от АI отбор на DotA 2, победи настоящите световни шампиони в игра, с което отбеляза значителна стъпка напред в развитието на платформата OpenAI. Open AI Five е виртуален отбор, изграден от AI играчи, които сами се учат как да играят на DotA 2, и явно са се справили добре. Роботизираният отбор победи с 2-0 срещи OG, който в момента е най-добрият човешки отбор в света и шампион от престижния турнир The International 2018.  

Но и за най-добрите е-спортисти е трудно да издържат на натоварените тренировки на изкуствен интелект. Според екипа зад AI само за десет месеца Open AI Five е изиграл еквивалента на 45 000 години в DotA 2, учейки се непрекъснато да реагира все по-ефективно на постоянно променящата се тактическа ситуация в играта.

Първата среща е много оспорвана, но във втората изкуственият интелект взима ранна преднина и я задържа лесно.

Най-интересното за тази победа е, че OpenAI не е създаден, за да играе на DotA 2. Той е универсален изкуствен интелект, който трябва да функционира в широк кръг приложения, и DotA 2 проектът е използван просто като ранен тест за неговите възможности.