Миналата сряда ви уведомихме, че Microsoft иска да купи създателите на играта Minecraft, Mojang. Днес това вече е факт. Microsoft ще плати 2,5 милиарда щатски долара, за да придобие компанията.

"Minecraft добавя разнообразие към нашето игрално портфолио и ни помага да достигнем до нови геймъри и множество платформи", казва Фил Спенсър от Xbox. "Играенето стана мултиплатформено и виждаме голям потенциал да продължим растежа на Minecraft общността, подхранвайки франчайза. Ето защо планираме да запазим поддръжката на Minecraft за различните платформи - включително iOS, Android и PlayStation, в допълнение към Xbox и PC версиите."

Има редица вероятни причини, поради които Microsoft купува Minecraft и някои анализатори смятат, че този ход може да засили позициите на Windows Phone платформата.

 Minecraft е сред най-популярните игри в iTunes и Google Play Store, но за момента не е на разположение за Windows Phone устройства. Разбира се, много скоро и WP потребителите ще могат да поиграят на Minecraft, a Microsoft, от своя страна, може да добави допълнителни функции, които да са достъпни само за нейните потребители. Това ще „принуди“ Android и iOS потребителите да сменят устройствата си. Другите интереси на Microsoft, вероятно са свързани със способността за привличане на бъдещи предприемачи за мобилната платформа.

Minecraft първоначално бе пусната като свободна тестова инди игра преди пет години, която позволява на играчите да оформят околната среда чрез изработване на конструкции от блокове. Младото поколение от играчи са започнали да обменят видеоклипове, за да си помагат в начините на строителство в играта. Популярността й скача до небесата и до днес са продадени над 54 милиона копия за различните платформи - PC, Xbox 360, PS3 и други.

Minecraft по същество е цифров еквивалент на блокчета LEGO, които позволяват на играещия да създава свои собствени светове, които да бъдат споделени и редактирани от други. Ако Microsoft може да се приобщи към тази общност, без да прогонва милионите предани фенове, тя може да спечели много. Остава да видим какво ще последва. Вижте и видеото, в което Фил Спенсър дискутира придобиването:

 

 

Виж още: Microsoft улеснява работата на медиите по света със Skype TX и подобрява Windows Phone приложението