Wall Street Journal съобщи, че Microsoft е в преговори за придобиване на гейминг студиото Mojang, известно с популярната инди игра Minecraft.

WSJ цитира над 2 милиарда долара за цената, която Microsoft е готов да плати за разработчика на играта, в която фенове построиха дори компютър и работещ харддиск. Покупката може би има общо с критиката на изпълнителния директор и основател на Mojang Маркъс Notch Перссон, че Windows 8 е „много, много лош“ за инди разработчиците.

Иновативният дизайнер собственоръчно въведе сандбокс игрите от нишов жанр с тясна аудитория в центъра на гейминг обществото и не е почитател на големите корпорации. Когато Facebook закупи VR стартъпа Oculus по-рано тази година, Ноч прекрати разработката по версия на Minecraft за VR очила с коментара, че „Facebook не е компания за технологични ентусиасти от народа“.

Цената от 2 млрд. долара е изненадващо висока – Minecraft въпреки огромния си успех остава единствената завършена и успешна игра на Mojang, но причината може би се корени в потенциала на заглавието – с пресъздадени градове и дори държави виртуалният конструктор с пискелна графика и свят от кубове предлага един от най-отворените и свободни към креативност модели на игра.

Вижте още: От днес Minecraft е налична и за Xbox One

Тагове: