През годините е имало много слухове, че големи издатели на игри са отправяли предложения за придобиване на Valve - компанията, която стои зад огромни марки като Half-Life и Portal. Като се има предвид, че Valve притежава и управлява Steam Store, компанията никога не е изпитвала недостиг на парични средства, така че идеята, че някой би могъл да я купи, често е била обект на подигравки. Това обаче не пречи въпросът да се появи отново в заглавията на вестниците тази седмица, тъй като се твърди, че Microsoft подготвя оферта.

Диор, създател на съдържание за игри, който е известен в общността на Counter-Strike, твърди, че е чул, че Microsoft подготвя оферта на стойност 16 милиарда долара за придобиване на Valve Corporation - сделка, която вероятно ще включва и Steam Store, най-популярната платформа за компютърни игри.

Има много причини, поради които това би имало смисъл за Microsoft, тъй като компанията отчаяно се стреми да навлезе на пазара на преносими устройства - нещо, в което Valve вече е стъпила благодарение на Steam Deck. Освен това това би подобрило значително приходите на Microsoft от игри за персонални компютри, тъй като притежаването на Steam Store по същество е като притежаването на принтер за пари.

Въпреки това има малко логика да се смята, че това има смисъл за Valve. Както вече беше посочено, Steam Store е златна кокошка, като според някои оценки приходите от него надхвърлят 10 милиарда долара годишно. Самата компания се оценява на около 8 млрд. долара, а според Forbes Гейб Нюъл, съосновател и главен изпълнителен директор на Valve, има нетно състояние от над 4 млрд. долара, въпреки че нетното състояние не се изразява директно в налични парични средства.

Valve е частна компания и това е така през целия период на съществуването ѝ, така че получаваме много малко публични данни за финансите на компанията и истинската стойност на нещо като Steam Store или интелектуална собственост като Counter-Strike, Dota и Half-Life остава пълна загадка. Всеки геймър на персонални компютри вероятно би предположил, че Valve струва много повече от 16 милиарда долара.

Източникът на този слух, Диор, също така твърди, че Гейб Нюъл притежава по-малко от 25% от Valve, откъдето би трябвало да идва голяма част от многомилиардната му нетна стойност. Освен ако Нюъл изведнъж не пожелае да осребри парите си и да се пенсионира, не виждаме Valve да приема предложения за изкупуване, още повече от Microsoft. Известно е обаче, че много служители на Valve притежават опции за акции, така че ако бъде направено мащабно предложение, то ще бъде подложено на гласуване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Втората най-лека екзопланета е като космически захарен памук

Тагове: