Четири месеца след премиерата си Call of Duty: Black Ops 4 вече има loot boxes – и са ужасни. Те добавят ново ниво на микротранзакции върху игра, която не само се продава на пълна пазарна цена, но вече е опорочена с няколко начина да харчите пари.

Хазартните кутии в Call of Duty: Black Ops 4 се наричат Reserve Crates. Може да ги печелите с игра (получавате една на всеки два часа, прекарани в мултиплейър или режима Blackout) или да ги закупите с реални пари. Всяка кутия съдържа три различни козметични предмета като дрехи, скинове за оръжие и др. По-лошото обаче е, че има такива, които дават качествено предимство в игра. Такава например е специалната версия на едно оръжие, с която получавате 25 процента бонус в точките ХР.

За капак на всичко тук ще откриете и някои оръжия, които иначе са недостъпни в играта. Например Daemon 3XB можеше да сe придобие само през декември с Operation Absolute Zero; ако тогава сте я пропуснали, сега новите хазартни кутии са единственият начин да се сдобиете с него.

В момента цялата схема с микротранзакциите в Call of Duty: Black Ops 4 е объркана, тромава и неминуемо подтиква към харчене на още пари. Това е жалко, защото под всичко това се крие една готина игра. Трудно е да предположим накъде ще тръгне Call of Duty: Black Ops 4 оттук насетне, без да опорочи още повече същността си. Голяма част от гнева сега произтича от нарастващото усещане, че Black Ops 4 се изкривява под натиска да генерира повече пари за издателя Activision. В конкуренцията на продължаващата популярност на Fortnite и PUBG, както и на новата звезда Apex Legends, Call of Duty: Black Ops 4 определено се нуждае от нещо уникално и свое, но наглите микротранзакции също толкова определено не са това.