Преди броени дни ЕА изненадващо сподели, че обмисля идеята да преименува дългогодишната си футболна поредица FIFA. Сега вече знаем защо и причината е стара като света - пари. Оказва се, че Световната футболна федерация желае ЕА да ѝ заплати двойно завишена сума, за да продължи да използва лиценза в поредицата FIFA.

Сегашното 10-годишно споразумение между ЕА и Световната футболна федерация изтича догодина и в момента преговорите са в задънена улица. Изглежда, че федерацията настоява за над 1 милиард долара за всеки 4-годишен цикъл, който завършва със Световно първенство. Това означава над 2 милиарда долара за следващите десет години.

Ако си мислите, че сумата е огромна, бързаме да припомним, че режимът Ultimate Team във FIFA изкара на ЕА 1.6 милиарда долара за последната финансова година.

Успоредно с тези разногласия стана ясно, че ЕА е регистрирала запазена марка с името ЕА Sports FC за своите футболни игри. Въпреки че преговорите със Световната футболна федерация изглеждат много несигурни, гейминг гигантът потвърди, че е подновил договора си с профсъюза на играчите FIFPRO, което ще му позволи да продължи да използва хиляди имена и лица на футболисти в различни първенства в бъдещите FIFA игри, независимо как ще се казват те. 

Снимка: ЕА

Виж ощеОферта ли е РС геймингът през 2021