Един от най-популярните модове за ролевата игра Skyrim се оказа забъркан в неочакван скандал. Skyrim Together има за цел да превърне света на фентъзи хита на Bethesda в споделено онлайн пространство, в което геймърите могат да влизат по всяко време и да играят заедно. Той е изключително добре поддържан през Patreon, където всеки месец получава над 30 000 долара от запалени фенове.

Само дето се оказва, че кодът му е взет назаем от друга модификация.

Тя се нарича SKSE (Skyrim Script Extender) и нейните създатели от доста време се опитват да привлекат вниманието на геймърската общност към факта, че кодът ѝ намира място в Skyrim Together без тяхното разрешение.

Мод сцената винаги е пълна с драма, а проекти като модове в пакет, които свързват много работа на други хора и я предават като свои, винаги са били източник на противоречия.

Но мод, който печели пари от работата на други хора, когато модърите са склонни да правят това, което правят за любов, и да го пуснат безплатно, е голям проблем, каквито са и тези обвинения.

Страницата на Patreon от екипа на Skyrim Together казва, че те "се надяват да пуснат първата стабилна версия на мода през 2019 г.", но същият пост на Reddit, в който те защитават използването на кода на SKSE, признава: "Ние сме далеч от реално издание, в момента модът е нестабилен и има много функции, които са изключени".

С други думи, разрешението на проблема тепърва ще се търси.

Тагове: