Sony не очаква своето следващо поколение PlayStation да се появи най-малко до 2027 г., сочи поверителен документ.

Частично редактираният документ беше публикуван публично вчера като част от продължаващия задълбочен преглед на Органа за конкуренция и пазари в Обединеното кралство на предложеното от Microsoft изкупуване на Activision Blizzard за 68 милиарда долара – сделка, срещу която Sony категорично възрази.

В интригуващ пасаж, обсъждащ продължителността на времето, през което Call of Duty може да остане на PlayStation, Sony твърди, че е очаквала да загуби достъп до франчайза през 2027 г. След това Sony продължава като заявява, че до момента, в който „пуснем следващото поколение на своята PlayStation конзола, ще загубим достъп до Call of Duty и други заглавия на Activision“.

Като оставим настрана възможността дали Sony действително ще загуби достъп до Call of Duty (нещо, което шефът на Xbox Фил Спенсър наскоро отрече многократно), предположението тук от Sony е, че PlayStation 6 няма да стартира преди датата, заради която се страхува, или 2027 г.

Това поставя PS5, който първоначално беше пуснат през ноември 2020 г., на поне седемгодишен жизнен цикъл – и потенциално още по-дълъг.

В документа Sony заявява своята загриженост, че загубата на COD през 2027 г. ще направи PlayStation „изключително уязвима към смяна на потребителите и последващо влошаване на нейната конкурентоспособност“ – вероятно за момента, в който се появи следващото поколение конзоли.

Редактираната част от този пасаж отбелязва действителната година, в която Sony очаква PS6 да се материализира – въпреки че публичната версия на това е празна.

За сравнение PS4 стартира през ноември 2013 г., точно седем години преди PS5, въпреки че конзолата остава добре поддържана и днес.

От своя страна Microsoft заяви, че има желание да запази Call of Duty на PlayStation по-дълго от 2027 г. Миналия месец шефът на Xbox Фил Спенсър каза, че му се иска да продължи да пуска COD на платформите на Sony, „стига да има PlayStation, за който да се доставя играта“. А що се отнася до PlayStation 6, миналата седмица Спенсър обеща, че няма да „дърпа килима [от] под краката на PlayStation 7“ относно достъп до Call of Duty.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation може да стане дом на NFT и блокчейн проекти