В процес на ранна разработка е нова портативна PlayStation система, задвижвана от процесор AMD, която очевидно ще бъде съвместима със заглавия за PlayStation 4 и PlayStation 5.

Както се съобщава от Moore's Law is Dead в нов видеоклип в YouTube, японската компания очевидно планира да навлезе отново на пазара на джобни гейм устройства с нов хардуер. Конзолата ще се захранва от персонализиран APU на AMD и в момента се намира във фазата на проектиране, което означава, че до нея остават поне две години и все още не е получила зелена светлина за пускане на пазара.

Спецификациите на тази нова портативна конзола с марката PlayStation все още не са определени, но тя вероятно ще използва 18 CU, за да поддържа съвместимост с всички заглавия за PlayStation 4, налични в PlayStation Store. Освен това конзолата ще бъде съвместима и със заглавия за PlayStation 5, въпреки че разработчиците ще трябва да ги пачнат, за да работят правилно на конзолата. По този начин е възможно графичният процесор на новата система да работи на 1.8 GHz или по-бавно поради променливата тактова честота на PlayStation 5.

Макар че до появата на новата портативна конзола на PlayStation може да останат само две години, има вероятност да мине повече време, докато тя бъде пусната на пазара, ако получи зелена светлина, тъй като Moore's Law is Dead предполага, че конзолата ще бъде част от семейството на PlayStation 6, като ще бъде пусната като алтернатива на портативната конзола, предназначена за японския пазар.

Макар че появата на нова портативна PlayStation платформа може да звучи малко вероятно, пазарът се е променил много от времето на PlayStation Vita. Nintendo Switch, Steam Deck и всички други подобни системи доказаха, че има търсене на подобни устройства, така че не би било изненадващо Sony да се върне към него със система, която може да се представи много по-добре от Vita, тъй като ще бъде съвместима със заглавия за домашни конзоли. Засега обаче трябва да приемаме всичко със зрънце съмнение и да изчакаме официално потвърждение, за да видим дали Vita отново ще означава живот.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone