Nintendo е издала DMCA искове за сваляне на 8535 хранилища в GitHub, които съдържат код от емулатора Yuzu за конзолата Switch.

Уведомлението е подадено в платформата за разработчици GitHub, за която Nintendo твърди, че в нея се намират хранилища, които "предлагат и осигуряват достъп до емулатора Yuzu или до код, базиран на него", който "незаконно заобикаля технологичните мерки за защита на Nintendo и пуска незаконни копия на игри за Switch".

От GitHub заявиха, че са се свързали със собствениците на хранилищата, за да им предоставят "възможност да направят промени", преди да свалят хранилищата, като освен това са им предоставили правни ресурси и информация как да подадат насрещни уведомления.

Известието за премахване следва постигнатото през март споразумение между Nintendo и разработчика на Yuzu Tropic Haze, в което последният се съгласи да плати 2.4 млн. долара на компанията и да прекрати поддръжката си за емулатора.

Първоначално през февруари Nintendo заведе дело срещу Tropic Haze за нарушаване на авторските права.

Tropic Haze ще се откаже от името на домейна си за сметка на Nintendo of America и ще изтрие всички свои инструменти за заобикаляне на програмата.

Този ход засяга не само Yuzu, но и емулатора на Nintendo 3DS Citra. Разработчикът и на двата емулатора - Bunnei, обяви в Discord, че Yuzu и неговата поддръжка на Citra приключват.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение