Steam Deck не беше първата портативна конзола, базирана на компютър, но беше първата, която използваше платформата Steam OS на Valve вместо Windows. Сега се оказва, че друга компания използва Steam OS за своя собствена джобна платформа.

Компанията Aya Neo обяви портативната конзола Next Lite и тя наистина е първата third-party PC портативна конзола, която официално работи със Steam OS. Има няколко предимства на използването на Steam OS пред Windows на преносима конзола, като потребителското изживяване е може би най-голямото от тях. Steam OS предлага потребителски интерфейс, който е адаптиран както за сензорни, така и за физически контроли, докато Windows може да бъде капризен при работа с контролер и сензорен екран.

Друга причина да използвате Steam OS вместо Windows е цената. Производителите на оригинално оборудване трябва да платят за лиценз за използване на Windows в своите продукти, което увеличава общата цена на устройството. Така че устройствата с платформата на Valve, базирана на Linux, теоретично ще бъдат по-евтини от идентичните продукти с Windows. Заслужава да се отбележи също, че Steam OS поддържа функцията за бързо възобновяване, която ви позволява да спирате и възобновявате игра по начин, подобен на този при Nintendo Switch. Ръчните компютри с Windows като ROG Ally имат подобна функционалност, но като цяло тя е по-малко надеждна от тази на Valve.

Все пак има и предимства да използвате Windows вместо Steam OS. Те включват по-голяма библиотека с игри (като Game Pass), по-лесен достъп до магазини за приложения на трети страни и странично заредени игри, както и по-широка поддръжка на античийт софтуер, използван в различни мултиплейър игри.

Все още не знаем много други неща за новия джобен компютър освен някои подробности, публикувани от Aya Neo на нейния уебсайт. Компанията потвърди, че той ще предлага 7-инчов 800p дисплей (в съответствие със Steam Deck), 47Wh батерия, която е по-голяма от тази на машината на Valve, аналогови стикове с ефект на Хол и линейни двигатели по оста X за тактилна обратна връзка.

По-внимателен поглед към едно от изображенията на Next Lite потвърждава, че портативната играчка ще има и два USB-C порта и 3.5мм порт. В устройството обаче липсват тракпадите, които се виждат в Steam Deck.

Снимка: Aya Neo

Виж още: Екранът на следващия ви смартфон може да бъде изработен от... дърво

Тагове: