Войната на Китай срещу видеоигрите взе поредните си жертви, след като няколко местни издатели и студиа затвориха врати последните месеци. Държавният медиен регулатор не е издал нов лиценз за изработка и издаване на игри от юли 2021 г. насам.

Като резултат от това някои от по-малките гейм компании излизат от бизнеса, докато по-големите играчи предпочитат да прехвърлят дейността си зад граница. Разбира се, това става на фона на продължаваща криза за дълга в Китай, така че икономическата обстановка не е благоприятна като цяло, но очевидно нещо се случва в гейм индустрията в страната.

Китайският регулатор не дава обяснение защо внезапно е спрял да издава лицензи, но вероятно може да се досетите за причините. През по-голямата част от 2021 г. Китай засили още повече своята кампания срещу видеоигрите, като през лятото една от най-големите държавни медии ги описа като „опиум за душата“. В края на август пък ограничението за това, колко дълго децата могат да играят дадени заглавия, бе намалено само до три часа на ден. Предвид че Китай взема сериозни мерки, за да ограничи най-големите играчи в технологичния си сектор, изглежда малко вероятно медийният регулатор да промени качествено политиката си в близко бъдеще.   

Снимка: Pikrepo

Виж ощеNintendo доминира сред най-продаваните игри в Amazon за 2021 г.