С пускането на новата си PS4 Pro конзола Sony неколкократно заяви, че собствениците на оригиналната ревизия на системата няма да се чувстват пренебрегнати. Оказва се, че компанията наистина е била права, макар и по един неочакван начин, след като се оказва, че някои игри се представят по-добре и вървят по-бързо на оригиналната PS4, отколкото на новата PS4 Pro.

Такива заглавия са The Last of Us, Mantis Burn Racing, Skyrim и Watch Dogs 2, всички от които са по-бързи и с повече кадри в секунда на старата ревизия. Екшън ролевата игра Deus Ex: Mankind Divided пък е доста странна комбинация - при някои сцени се наблюдава подобрение, а при други има значително влошаване.

Проблемът произлиза от разминаванията в различните графични конфигурации. Разработчиците трябва да приготвят два такива варианта - един за 1080р резолюция с допълнителни подобрения и друг за 4К резолюция. При някои игри възникват разминавания между конфигурации, резолюции и 4К и 1080р телевизори, като всичко това води до спад на кадрите в секунда. Така например The Last of Us е със стабилни 60 FPS на PS4, но може да падне до 54 FPS на PS4 Pro.

Проблемите в крайна сметка не развалят кой знае колко играта и цялостното изживяване си остава добро, но такива изненадващи спадове са необичайни и донякъде пречат на удоволствието, заключават специалистите от Digital Foundry.

Виж още: Как избрахме претендентите за най-добра игра на годината?

Тагове: