Atari обяви, че възобновява производството на най-известната си конзола като Atari 2600 Plus на 17 ноември за 129.99 долара, като предварителните поръчки вече са отворени. Това е напълно функционираща версия на конзолата с 80-процентов мащаб спрямо оригинала и HDMI изход, която се предлага с касета с игри 10 в 1. От Atari твърдят, че тя дори поддържа касети с игри за 2600 и по-късните за 7800 и ще работи с оригиналните контролери с джойстик.

Освен че е малко по-малка и получава HDMI и USB-C портове, 2600 Plus е в по-голямата си част непроменена. Отпред има дървена облицовка със светещо лого на Atari, а покрай слота за касети има четири превключвателя. Atari твърди, че гнездото за касети е малко по-голямо, за да се улесни употребата на касетите. На гърба, до HDMI и USB-C изходите, ще откриете два серийни порта като тези, използвани в оригиналната система.

Ето и видеоклип с някои хубави кадри на системата в близък план:

Atari 2600 Plus се задвижва от Rockchip 3128 SoC, четириядрен чип с ниска мощност, който съществува от повече от няколко години, но би трябвало да се окаже повече от достатъчен за старите игри на Atari, за да можете да изживеете отново безкрайното разочарование от трудната Pitfall. Естествено, той поддържа и Mr. Run and Jump, която Atari пусна за 2600 по-рано тази година. Ако искате да добавите още контролери, компанията продава и джойстика CX40 Plus и контролера с реплики CX30 Plus.

Това не е първият опит на Atari да се възползва от тенденцията за носталгичен софтуер, която Nintendo популяризира със своя NES Classic. През 2021 г. Atari пусна смущаващата Atari VCS - комбинирана конзола и кутия за стрийминг на телевизионни предавания - на цената на Xbox Series S. Но по-добрата цена и съвместимостта със стотици стари касети с игри на Atari вероятно дават повече шансове за победа.

Снимка: Atari

Виж още: Игра за Atari 2600 излиза за пръв път от две десетилетия

 

Тагове: