Според слуховете PlayStation 5 Pro ще се захранва от процесор Zen 2, който е най-логичен за системата според един доста интересен анализ.

В X/Twitter профилът LeviathanGamer разгледа задълбочено изтеклите спецификации на новата система, като се спря както на CPU, така и на GPU. Според анализа най-логично е да се използва процесор, принадлежащ към същата архитектура като базовия процесор на PS5, тъй като архитектурата Zen 3 идва с увеличение на производителността с 16%, но с по-голям размер, което ще затрудни охлаждането. Същото би било и с процесор Zen 4 и Zen 4c. Цялото увеличение на производителността, постигнато от тези по-нови архитектури, също не би било от голяма полза за игрите, свързани с централния процесор, което прави Zen 2 CPU най-логичния избор за конзолата.

LeviathanGamer разгледа и потенциалния графичен процесор за PlayStation 5 Pro, като коментира как той, базиран на RDNA2 и RDNA3, може да доведе до увеличаване или намаляване на размера на матрицата и да не окаже значително влияние върху производствените разходи. Единственото нещо, което може да промени значително производствените разходи за целия APU, е технологичният възел. Ако той ще се произвежда на 6nm технология, производствените разходи биха могли да се запазят в рамките на 60 - 80 долара повече в сравнение с настоящите модели. Това би било и най-жизнеспособно, като се има предвид как базовият модел вече се произвежда на 6nm, въпреки че може да има някои проблеми с мощността и генерирането на топлина, тъй като PS5 Pro ще консумира 50 W повече от базовия модел, ако изтеклите спецификации са реални.

По този начин с процесор Zen 2 и 6nm технологичен възел, новата конзола би трябвало да струва с около 100 долара повече от по-тънката ревизия на PS5, което би било прилична цена, като се има предвид колосалната производителност.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече е разработена камерата, която трябва да промени изцяло облика на iPhone

Тагове:
Още от Play