В края на 2020 г. се отчита страхотен скок в трафика на ботове, на които вече се падат повече от ¼ от всички поръчки онлайн. Това твърди компанията за киберсигурност Imperva, която обяснява с повишената активност на ботовете масовото изчерпване на ключов РС хардуер. Според нея именно на ботове се дължи гигантският скок от 788 процента в онлайн поръчките между септември и октомври 2020 г.

Внезапното увеличение на активността на ботовете съвпада с премиерите на PlayStation 5 и Хbox Series X, както и с излизането на пазара на видеокартите от серията RTX 30 на Nvidia и RX 6000 на AMD. Именно тези графични ускорители и до ден днешен са най-трудни за намиране и често попадат в ръцете на спекуланти именно чрез техните ботове.

„За нашите осем години наблюдение виждаме, че ботовете продължават да стават все по-усъвършенствани и комплексни и особено в условията на глобална пандемия те атакуват нови пазари и обикновените потребители вече страдат от тяхната дейност“, се казва в доклада Imperva Bad Bot Report 2021.    

Най-много страдат от ботове сайтовете в САЩ, а тези в Китай и Великобритания попадат на второ и трето място. По правило тези ботове произлизат именно от същата страна, в която действат, така че САЩ са източник номер едно на лоши ботове.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца