След почти 30 години водещата футболна серия на EA ще зареже марката си FIFA, а промяната влиза в сила следващата година.

Започвайки от 2023 г., новото име на FIFA ще бъде EA Sports FC – въпреки че не очаквайте играта да претърпи някакви промени, защото ще разполага със същия широк спектър от лицензи за клубове и играчи.

Дългоочакваният ход беше потвърден чрез съобщение за пресата малко преди годишния финансов брифинг на EA.

„Всичко, което харесвате в нашите игри, ще бъде част от EA Sports FC – същите страхотни изживявания, режими, лиги, турнири, клубове и спортисти“, казва Кам Уебър, изпълнителен директор на EA Sports. „Ultimate Team, Career Mode, Pro Clubs и Volta Football ще бъдат там.“

„Нашето уникално лицензионно портфолио от повече от 19 000 играчи, над 700 отбора, 100 стадиона и 30 лиги, в които инвестираме от десетилетия, все още ще бъде там, уникално за EA Sports FC. Това включва ексклузивни партньорства с Висшата лига, Ла Лига, Бундеслига, Серия А, MLS – и още много предстоят.“

Днешното съобщение за пресата включва вълна от ентусиазирани цитати от Висшата лига, Ла Лига, Бундеслига, УЕФА, Conmebol и Nike, всички затвърждаващи ангажимента им да се придържат към EA след промяната на името.

И така, защо се променя то?

Сега EA каза, че Sports FC ще бъде нова „независима платформа“, която носи възможност за иновации и развитие. Как точно, предстои да видим.

Но доклад на New York Times миналата година предполага, че ФИФА иска „повече от двойно“ спрямо сумата, която в момента получава от EA, за да поднови лиценза си – в размер на над 1 милиард долара за всеки четиригодишен цикъл на Световната купа, – както и особен фокус върху самия спорт. Междувременно се съобщава, че EA е искала да проучи други възможности, използвайки лиценза на FIFA, като турнири за видеоигри и дигитални продукти като NFT.

Снимка: Pikrepo

Виж още: EА прави нова Lord of the Rings игра и тя е ужасяваща по всички показатели