Стана ясно, че Sony реши да отложи предишния си план за прекратяване на производството на PlayStation 4 в светлината на продължаващите проблеми с доставките, които все още тормозят PS5.

Според информация на Bloomberg производството на PS4 трябваше да бъде преустановено в края на 2021 г., но от Sony взеха решението да отложат тази стъпка за 2022 г., което означава, че потенциално ще бъдат създадени около милион бройки от PlayStation 4. 

Промяната в плановете на Sony до голяма степен се дължи на продължаващите проблеми с доставките, засягащи чиповете PS5, които направиха запасите от по-новата конзола оскъдни дори година след пускането ѝ на пазара.

За тези, които искат да закупят конзола PlayStation през 2022 г., Sony се надява, че чрез предоставянето на по-евтина алтернатива - и по-важното такава, която действително е налична - някаква част от клиентите все пак ще бъдат доволни, а натискът от търсенето на PS5 може да бъде облекчен.

Поддържането на наличности на PS4 също ще помогне на Sony с „повече свобода на действие при преговори с производствени партньори за по-добра сделка“, пише Bloomberg.

Говорител на Sony отговори на доклада с потвърждение, че PS4 ще продължи да се произвежда тази година, въпреки че компанията не потвърди публично доклада за по-ранния си план за спиране на производството.

Повече от 116 милиона PS4 конзоли вече са продадени по целия свят, което я прави една от най-успешните конзоли на всички времена. PS2, която е най-продаваната конзола някога, има 155 милиона бройки.

Sony намали броя на конзолите PS5, които очаква да могат да се продадат през тази финансова година, обвинявайки недостига на чипове и въздействието на Covid върху глобалното разпространение.

Междувременно няколко от предстоящите ексклузиви на Sony ще стартират както на PS4, така и на PS5, включително Horizon: Forbidden West и God of War: Ragnarok.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.   
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини.  
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта.   

Снимка: Sony

Виж още: Вече може да играете на вашия PS5 с една ръка (ВИДЕО)