Американски спекулант направи дързък ход, с който на практика заложи 400 млн. долара срещу Nintendo, разпродавайки на пожар акции в компанията. Оказва се обаче, че този план се провалил, а японският ветеран изплува по-силен от всякога.  

Мениджърът на хедж фонд Габриел Плоткин очаквал, че акциите на Nintendo ще продължат да падат след скорошната тенденция на стабилен ход надолу. В това той съзрял начин да изкара сериозна печалба, ако тенденцията се запазела.

Като закупил и продал акции на стойност 400 млн. долара, Плоткин щял да може да си закупи обратно акциите на по-ниска цена, след като спадът продължи, и така да спечели доста добра сума. На практика обаче събитията се развили по-противоположен начин. Nintendo отчете приходи над очакваното и пазарът реагира като акциите на борсата в Токио скочиха със 7%. Според Bloomberg хедж фондът на Плоткин Melvin Capital Management е загубил поне 27 млн. долара от спекулативната сделка.

Разбира се, това е малка загуба за компания, която управлява около 7 млрд. долара, но все пак е сериозен удар, имайки предвид увереността на първоначалното решение.  

Анализатори и търговци ще продължат да следят дали тази агресивна тактика ще претърпи неуспехи и ще накара спекулантите да се откажат от бъдещи подобни ходове.