Rovio е компанията, която може да се каже, че "превъртя" всеки магазин за мобилни приложения със серията игри Angry Birds. Изглежда обаче една концепция не може да се употребява вечно, което доведе до спад във финансовия успех на компанията. Това породи решението, което беше обявено през октомври, че компанията ще освободи част от служителите си.

В свое изявление от миналата седмица Rovio съобщава, че ще освободи около 110 служители, като освен това ще затвори студиото си във финландския град Тампере. Цялата дейност на компанията във Финландия ще се фокусира в Еспоо, като Rovio ще претърпи реорганизация, която ще доведе до отварянето на позиции за вътрешни кандидати. Общият брой служители на Rovio преди съкращенията е около 800.

Орязването на работната сила всъщност е очаквано с оглед на финансовите резултати, които компанията обяви по-рано тази година. Нетните печалби на компанията за 2013 г. възлизат на 26.9 млн. евро, което е по-малко от половината отчетени печалби за 2012 г. Тогава компанията е реализирала 55.5 млн. евро, като разликата в двете години Главният финансов директор Херкко Соининен отдава на инвестиции извън мобилния гейминг.

От 2009 г. насам компанията е пуснала общо 9 Angry Birds игри, които са само основата на бизнес модела. Освен игрите Rovio има свой телевизионен канал, както и физически играчки, бордови игри и друг мърчандайз като безалкохолни напитки и бонбони. Компанията ще запази гейм студиото си в Стокхолм, Швеция, както и главните си офиси в Еспоо, Финландия. Работа ще продължат и клоновете в Шанхай, Санта Моника, Сеул, Токио и Лондон.

Колко Angry Birds игри сте играли? Споделете в коментарите.

Тагове: