Doom RPG е една от онези странни странични истории при видеоигрите: проект, роден от неспирно бърникаща природа на съоснователя на id Software Джон Кармак. Това е мобилна игра от ерата преди смартфоните и произходът ѝ е уникално прост. Съпругата на Кармак му купува малко по-добър телефон, което естествено кара техническият магьосник да се замисли.

„Зарибяването по това беше наистина случайно събитие“, казва Кармак пред Eurogamer през 2006 г. „Преди една година рядко носех мобилен телефон и това беше просто една стара черно-бяла джаджа. Когато жена ми ми даде нов телефон от среден клас с приличен цветен дисплей и някои лоши демонстрации на игри на него, любопитството ми беше събудено поне малко относно платформата. Оказа се, че е наистина лесно да се разработват Java приложения за телефона, така че си поиграх малко малко и започнах да мисля кои елементи биха направили добра игра за платформата.“

Тези елементи очевидно бяха Doom, но походова и с повече фокус върху RPG елементи (например разговорите с учени и достъпът до терминали е голяма част от играта). По същество Кармак изгражда основата на това, което щеше да се превърне в Doom RPG: „Написах доказателство за концептуална демонстрация на основната графика и стил на игра и след това го предадох на Fountainhead Entertainment, за да го развият в пълна игра.“

Играта беше пусната през септември 2005 г. на телефони, които поддържаха BREW, Java ME или J2ME. Тя има приличен успех и спечели няколко награди „Мобилна игра на годината“, защото в основата си беше добра игра: наистина Carmack и Fountainhead бяха достатъчно доволни, че ще продължат да създават отделна RPG поредица на тази основа под формата на Orcs & Elves, както и Wolfenstein RPG и Doom II RPG.

Както е в случая с много ранни мобилни заглавия, Doom RPG по същество беше заключена за тези платформи и изоставена, тъй като самите платформи остаряха. Не сте могли да го играете никъде поне от десетилетие. И това накара някои фенове на Doom да запретнат ръкави, като екип на име GEC.Inc портна играта за РС.

Ако сте любопитни, последвайте този линк.

Снимка: id Software

Виж още: Qualcomm иска да задмине М2 на Apple със своя чип Nuvia

 

Тагове: