Има ли по-голямо научно начинание от безкрайния стремеж Doom да работи на всичко? От телетекст, през тестове за бременност, трактори до буквално плъши мозъци в буркан - всеки път, когато си мислите, че сме изчерпали възможностите, някой открива нов начин да играе класическия 30-годишен шутър на нещо ново.

Насладете се на най-новия ни кандидат за най-странния/най-гениалния начин за игра на Doom досега: използване на бактерии, открити в червата. По-конкретно дисплей, направен от бактерии E. coli.

Находчивата инсталация е дело на докторантката по биотехнологии от Масачузетския технологичен институт Лорън "Рен" Рамлан, която е създала 1-битов дисплей с размери 32x48, съставен от клетки на E. coli, като всяка клетка ефективно служи като отделен пиксел, осветявайки ги според нуждите с помощта на флуоресцентен протеин.

Струва си да се отбележи, че самата Рамлан посочва, че "пускането" на Doom с помощта на клетките би било огромно начинание поради изключително ограничените им възможности. Това, което тя успява да направи успешно, е да използва стената от клетки като дисплей за Doom, като визуализира геймплей с помощта на осветените E. coli.

Не очаквайте обаче скоро да започнете да взривявате демони, използвайки лигавицата на червата си. От една страна, ще трябва да почакате известно време. За показването на един кадър от опростения черно-бял геймплей - при разделителна способност 32x48 пиксела - на клетките са били необходими 70 минути, за да се осветят, и осем часа и 20 минути, за да се върнат в началното си състояние, когато вече не е необходимо да бъдат осветявани. С други думи, за показването на всеки отделен кадър от геймплея са необходими около осем часа и половина - нещо, което кара дори най-лошите кадри да изглеждат гладки като масло в сравнение с тях.

Ако се чудите какво означава това в действителност за опитите да играете Doom с помощта на група чревни бактерии - ако случайно имате такива наоколо, - ентусиастката услужливо направи изчисленията. Ако средното изиграване на Doom отнема около пет часа, а оригиналната игра работи с 35 кадъра в секунда (нейният максимален брой), клетъчният дисплей ще се нуждае от 599 години, за да изиграе Doom от началото до края.

Снимка: Unsplash

Виж още: Малки черни дупки от зората на Вселената влияят на орбитата на Земята