Хакерската общност около Nintendo Switch успя да подкара за пръв път PlayStation 2 игри на хакната конзола. Разбира се, преди да изпаднете в прекалена еуфория, трябва да знаете, че ключовата дума тук е „подкара“.

Въпреки че игрите тръгват успешно, тестваните PS2 заглавия вървят много бавно на Nintendo Switch, така че в никакъв случай не можем да ги определим като годни за игра.

Независимо от това крачката е важна, защото показва, че може да се работи повече в тази насока, отваряйки вратата за по-сериозна емулация. В момента PS2 игрите вървят под Linux и не са специално оптимизирани за собствената операционна система Horizon на Nintendo Switch.  

Виж още: Билетчето за приказния свят на Octopath Traveller изобщо не е скъпо

Този развой е поредната стъпка в емулацията на конзоли от шестото поколение на Nintendo Switch. Наскоро видяхме първия Dreamcast емулатор за платформата, който, макар и в алфа-версия, вече пуска някои комерсиални игри без проблем. Освен това прочутият емулатор Dolphin също поддържа GameCube игри под Nintendo Switch.

Надявам се, че общността около Nintendo Switch ще продължи да развива тези си усилия, а междувременно във видеото по-долу може да видите как изглеждат на практика първите PS2 игри, подкарани на Nintendo Switch.