Един ден класическият шутър от 90-те Doom ще може да се играе на всяко едно електронно устройство с екран. Все още не сме съвсем там, но благодарение на някои хитри хакери вече можете да играете основополагащата за жанра игра на id върху джейлбрейкнат селскостопански трактор, защото живеем в най-странното бъдеще, което можете да си представите.

През уикенда в Лас Вегас се проведе DefCon 2022 - голяма годишна конвенция, посветена на хакерството и компютрите - и по време на събитието някои модъри показаха джейлбрейкнат тракторен компютър. Компютърът на трактора беше хакнат от Sick Codes като част от усилията да се повиши осведомеността за това, колко малък контрол имат фермерите върху своето оборудване, което често работи със собствен софтуер и не може лесно да бъде модифицирано или ремонтирано.

След месеци на работа, използвайки множество модели трактори и компютри, John Deere, австралийският ентусиаст успя да получи пълен достъп и да отвори компютъра на трактора за външен код.

„Освободете тракторите!“, казва той пред Wired: „Искаме фермерите да могат да поправят нещата си, когато нещо се обърка, а сега това означава да могат да поправят или да вземат решения относно софтуера в своите трактори“.

Разбира се, правото на ремонт и позволяването на хората напълно да модифицират и контролират нещата, които притежават, е изключително важно - особено когато става дума за нещо като земеделие, където повредените трактори могат да доведат до недостиг на храна - но също така получаването на пълен достъп до хакнатия компютър позволи на Sick Codes да се забавлява. Така че фенът естествено накара Doom да работи на устройството.

Sick Codes използва изходния порт Dehacked Doom и с малко помощ от друг модер, Skelegant, успя да създаде тематичен за фермерската ситуация Doom мод, който може да се играе напълно на джейлбрейкната система на трактора John Deere.

Това не е първият път, когато виждаме Doom да работи на нещо различно от игрова конзола или компютър. Всъщност в продължение на години, хората пренасят класическия FPS на id към тонове различни неща, включително (но не само) тестове за бременност, касови апарати, други игри и дори калкулатори. Сега можем да добавим тракторите John Deere към списъка.

Снимка: id Software

Виж още: След 3 години чакане никога няма да видим мобилната World of Warcraft игра