C размери от 390 x 260 x 104 мм (92 мм при дигиталната версия) PlayStation 5 е една от най-големите конзоли, правени някога от Sony. Докато компанията обикновено пуска тънък вариант на своите конзоли три или четири години по-късно, Мат от канала DIY Perks създаде своята версия на PlayStation 5 Slim. И като черешката на тортата той дори добави персонализирана система за течно охлаждане, за да подобри топлинните характеристики.

Дигиталното издание на PlayStation 5 е с дебелина 92 мм, а амбициозната цел на Мат беше да намали дебелината на конзолата до 20 мм, което е впечатляващото намаление от 78%. За сравнение конвенционалната кутия за DVD с един диск е 15 мм, така че предвидената PlayStation 5 Slim ще бъде само малко по-дебела. Логично, това означава, че Мат трябва да изхвърли всичко от корпуса до радиаторите, за да постигне целта си за дебелина. За съжаление единственият компонент, който той спаси от оригиналната PlayStation 5, беше дънната платка.

YouTube ентусиастът изработва своя воден блок с пълно покритие за дънната платка, флаш паметта, захранващите вериги, VRM и персонализирани радиатори за другите компоненти като чиповете GDDR6 памет. Разбира се, медните листове сами по себе си струват повече от PlayStation 5. Това е тип проект в името на науката, който не е осъществим за повечето потребители.

Оригиналното захранване на PlayStation 5 доставя 31 A при 12 V, което улеснява човекa да намери подходяща алтернатива. Мат заменя устройството със захранване HP DP5-750RB A с капацитет 750 W. То предлага до 62.5 A при 12 V, което е повече от достатъчно за захранване на PlayStation 5 и персонализираната система за водно охлаждане.

Мат изгражда дълъг външен алуминиев корпус, в който да помести захранването и компонентите за водно охлаждане. За последното той използва един от тънките радиатори на Alphacool 7x40, съчетан със седем малки вентилатора Noctua NF-A4x20 за разсейване на топлината и резервоар и помпа.

Освен че машината е по-тънка от оригиналната PlayStation 5, ентусиастът също иска да намали работните температури, където идва неговият персонализиран вариант за водно охлаждане. Той добавя три температурни сонди за измерване на AMD SoC (Oberon), паметта и VRM. След това играе Horizon Forbidden West в продължение на няколко часа и записа 46 градуса по Целзий на SoC. Тъй като температурната сонда не е вътре в процесора, той оцени температурата на около 65 градуса по Целзий. Паметта показва температури от 52 градуса по Целзий, докато VRM се нагрява само до 44 градуса по Целзий.

Мат сравнява резултатите си с термичните тестове на Gamers Nexus за стандартната PlayStation 5. Gamers Nexus записва 75 градуса по Целзий на SoC, 95 градуса по Целзий в паметта и 71 градуса по Целзий на VRM. За сравнение PlayStation 5 Slim на ентусиаста отчита с 13% по-ниски температури на SoC, 45% на паметта и 38% на VRM.

Снимка: DIY Perks/YouTube

Виж още: Pro контролерът за PS5 ще донесе много опции за управление в любимите игри