Дълговечните и икономични светодиодни лампички, създадени в Манчестърския университет на базата на графен, ще се появят на пазара още тази година. Главен елемент на иновационното осветление ще бъде тънък нитовиден светодиод, покрит с графен. Очаква се, че това покритие ще съкрати разхода на енергия с 10% за сметка на по-добрата проводимост и по-малкото разсейване на енергията във вид на топлина. Очаква се също така новите лампички да са доста по-евтини от стандартните светодиоди.

 

Графеновата лампичка ще консумира по-малко енергия. Според нашите изчисления тя ще служи и по-дълго. Разходите около производството и ще са по-ниски и ще съдържа в себе си по-устойчиви компоненти“, казва професор Колин Бейли – един от ръководителите на проекта.

 

Над разработването на това осветление се занимават сътрудниците от Националния институт по графен, специално създаден в Манчестърския университет преди една седмица. Създаването на новите светодиодни лампи струва до момента 61 милиона лири, но никой не се съмнява, че инвестицията ще бъде възвърната. Комерсиалната част на проекта е възложена на компанията Graphene Lighting с канадски капитал.