Да създадем собствено парче от Poker Face на Lady Gaga в стила на Моцарт или пък екзотична смес между Рахманинов и Шопен – звучи откачено, но е напълно възможно.


MuseNet на OpenAI е нов онлайн инструмент, който използва изкуствен интелект за генериране на песни с до 10 различни инструмента. И не само това – може да създава музика в 15 различни стила, имитирайки класически композитори като Моцарт, съвременни артисти като Lady Gaga, пресъздавайки различни жанрове и дори музика на видеоигри. Можете да зададете кратък сегмент или интро от популярно произведение или песен за да започнете, а може и да стартирате начисто от нулата.


MuseNet работи с помощта на сложна невронна мрежа, която е обучена да създава музиката чрез набор от MIDI файлове, събрани от редица онлайн източници, като вътре се включват джаз, поп, африкански, индийски и арабски стилове на музика. Изследователите, които стоят зад проекта твърдят, че системата може да „разчете“ музиката за дълъг период от време, което означава, че е в състояние да разбере общия контекст на мелодиите в песента, а не просто да създаде кратички отрязъци, насложени един след друг без съотношение в стила. Разбира се, след достатъчен брой опити установихме, че някои парчета се получват наистина добре, други не толкова, а трети са просто катастрофа за ушите. Самите разработчици твърдят, че всичко е все още в начален стадий и е възможно да има някои бъгове. Все пак, най-добре е да опитате да създадете сами музика на сайта на MuseNet – доста е забавно.