Автор: Драгомир Дончев

Непрекъснато растящите цени на електроенергията са факт. Повече от неприятен факт. Причините за това са много и, честно казано, обективни – световните енергийни източници непрекъснато намаляват с нарастващи темпове и понеже голяма част от тях са невъзоб­новяеми, цената на количеството произведена енергия плавно се повишава през годините.

 

Aлтернативи

В същото време от години съществуват методи за генериране на енергия от практически неизчерпаем източник като например слънцето, но те и до днес си остават по-скоро екзотична, скъпа и по тази причина малко използвана алтернатива. Защо? Много просто – защото така наречените фотоволтаични панели, способни да преобразуват уловената енергия на слънчевите лъчи в електрически ток, са много обемисти и което е по-важното – крайно неефективни – с толкова скромен коефициент на полезно действие, че трудно могат да конкурират масово използваните днес енергоносители. Освен това те идват и с други ограничения – могат да се използват единствено през светлата част на деня, да не говорим, че са и естетически грозни – няма да ги срещнете като елемент от екстериорния дизайн дори на „най-зелените“ сгради в света.

 

 

Всичко това обаче скоро може да се промени, ако изобретението на немския архитект Андре Брьозел получи нужното финансиране и респективно публичност, тъй като то обещава да премахне с един замах по-голяма част от недостатъците на фотоволтаичната технология и да я направи достъпна за масите.

 

 

Леща от светлина

Концепцията, разработена от Брьозел и неговата компания Rawlemon, изглежда проста, но има потенциала да направи фотоволтаичната енергия едновременно по-евтина, достъпна и ефикасна. Идеята тук всъщност е изумително проста и включва специална сферична леща, която улавя слънчевите лъчи и ги концентрира, увеличавайки силата им до 10 000 пъти. Оптичното устройство е толкова мощно, че е способно да осигури достатъчно поток светлина дори в облачен ден или да улови отразените лунни лъчи в ясна нощ. И тъй като светлин­ният сноп е силно концентриран, той не изисква разполагане на фотоволтаични панели върху голяма площ, както типичните слънчеви централи. Всъщност соларните клетки, които използва прототипът на Rawlemon, са изненадващо скромен брой и са разположени непосредствено под сферичното тяло на мега­лещата, улавяща слънчевата светлина.

 

Революция в света на фотоволтаичните технологии – това е, което обещава удивителният Beta.ey концепт.


"Повече енергия, моля!" - на страница втора.

Повече енергия, моля!

Оптичната конструкция на увеличителното стъкло, която устройството използва, е много проста и позната на човечеството от векове. Тя представлява сферичен съд, пълен с вода, който обаче може да увеличи хилядократно силата на слънчевите лъчи. Единствената по-сериозна инженерна добавка, която Брьозел е включил тук, е миниатюрен датчик, следящ движението на слънцето и луната по небесната полусфера и ориентиращ лещата така, че да улавя максимално тяхната светлина.

Така комбинацията от уникалната сферична леща и нейната проследяваща система гарантират до 70-процентно повишение в коефициента на полезно действие на класическите фотовол­таични панели – меко казано, впечатляващо постижение.

 


Първите версии на Beta.ey са скромни – и като размери, и като капацитет. Но потенциалът на концепцията е впечатляващ.


Трънливият път към успеха

Първоначално Rawlemon разработват устройството (което наричат Beta.ey) в мащаб, подходящ за монтиране върху покривите на сградите. Но за да може това интересно изобретение да извърви пътя от експериментален прототип до комерсиален продукт, то се нуждае от се­риозно финансиране. Затова като първа стъпка към осъществяване на идеята си компа­нията смята да предложи серия подобни устройства с доста по-скромни размери и възможности.

В момента Rawlemon се надяват да получат достатъчно парична подкрепа в рамките на кампания, която са организирали в един от най-популярните сайтове за публично (crowd) финансиране – Indiegogo. Там те предлагат портативни версии на Beta.ey в два варианта: S и XL размер. По-скромната S версия ще може да осигури 1.1 киловата енергия дневно – достатъчно, за да захрани вашия лаптоп или таблет в продължение на два дни.

По-голямата, XL версия пък ще генерира до 3.4 киловата дневно – достатъчно енергия, за да обезпечи безпроблемна работа за мобилния ви компютър в рамките на седмица.

 

Ако само южната фасада на Бурж Дубай бъде оборудвана с Beta.ey устройства, тя ще генерира 16.2 гигавата електроенергия за година.

Способна да захрани град

Разбира се, далеч по-интересната версия на Beta.ey тепърва предстои да стане пазарен факт. Крайната цел на това удивително устройство не е да захранва смартфони и таблети, а цели сгради, а защо не и градове. Простите сметки показват, че ако само една от стените (да кажем, ориентираната към слънцето южна фасада) на мега­сграда като култовата Бурж Халифа в Дубай бъде оборудвана с Beta.ey устройства, тя ще може да генерира чудовищните 16.2 гигавата електроенергия годишно. Това е с около 60 процента повече, отколкото е нужно за захранване на кулата, така че излишъкът спокойно би могъл да бъде пренасочен за други цели. Всъщност той ще е достатъчен, за да захрани град като Ню Йорк за няколко часа и ще генерира около 1.2 милиона долара печалба годишно от спестена електроенергия.

Това естествено за момента е само смела мечта, но ако идея­та на Rawlemon и Брьозел набере достатъчно популярност, кой знае – може би покривът на следващия ви дом вместо с комин ще бъде увенчан със странна, но изключително полезна соларна сфера, осигуряваща цялата електроенергия, която му е нужна.

Вижте и десет алтернативни начина за добиване на енергия