Пиезоелектрическият ефект, проявяващ се в създаването на малко количество електричество при механичното въздействие на някои материали, намира приложение в най-различни области. От компанията Murata Manufacturing, Япония, предлагат този ефект да бъде използван по съвършено нов начин - за функционирането на пулт за дистанционно управление, контролиращ електронни устройства само чрез огъване и усукване.

Пиезоелектрическото дистанционно Leaf Grip Remote Controller представлява две пластмасови ръкохватки с прозрачна гъвкава пластина помежду им. В пластината се намират два слоя пиезоелектрически елементи, предназначени за засичане на усукващите и огъващи въздействия.

Използването на дистанционното е изключително лесно. Необходимо е да го огънете в определена посока, за да се превключи телевизорът ви на следващия канал. Почти по същия начин може да регулирате силата на звука на телевизора, като в случая е необходимо да приложите усукващо въздействие.

Изглежда интересно, но дали наистина ще е толкова полезно, колкото смятат от Murata Manufacturing? На пиезоелектрическото дистанционно липсват всички онези бутончета за различни функции, които може да намерите на дистанционното за вашия телевизор. Странно решение от Япония.