Един от големите проблеми с Android телефоните е, че почти винаги трябва да се чака твърде много време, за да се получи най-новата версия на операционната система, пишат от Business Insider. Много потребители може и да не го забелязват, но тези, които искат да имат най-новите ъпдейт знаят, че това може да е проблем. Според статистиките, които Google обяви, само 1.1% от потребителите на тяхната операционна система използват най-новата версия – KitKat. 54% от потребителите все още използват версия Jelly Bean, която Google представи през 2012 г. Ако сравним тези статистики с Apple и iOS 7, ще видим големи разлики. Най-новата версия на операционната система на Apple се използва от повече от 74% от потребителите на компанията от Купертино. Защо има такова голямо несъответствие?

 

Причината не е една, но основната е ясна – големите хардуерни производители (Samsung, LG, HTC) модифицират Android толкова „тежко” (допълнителни екстри, графики и т.н.), че им отнема изключително много време да „нагласят” и включат новата версия. А когато това стане факт, операторите трябва да направят нужните тестове, за да са сигурни, че всичко работи добре с мрежата. Разбира се, това най-вероятно е известно на повечето от вас, но от HTC са направили нещо много интересно – подробна таблица, която обяснява защо новите версии се забавят толкова много (за да не им се сърдим твърде много). Тя ясно обрисува точно колко е щур целият процес. Често производителите спират поддръжката на определени устройства след само година, тъй като внедряването на новите версии изисква твърде много време и ресурси.

 

Apple няма този проблем. Компанията произвежда софтуера, но и хардуера. Това скъсява процеса изключително много, а и iOS е затворена операционна система, което означава, че не може да бъде модифицирана от други производители.

 

Най-простото решение, ако харесвате изключително много Android, е да си вземете Nexus 5, тъй като той работи с чиста версия – без допълнителни и „спорни” модификации. Друг вариант е Motorola (Moto G), тъй като компанията е собственост на Google. Добрата новина е, че тези телефони в никакъв случай не са скъпи, а притежават отличен хардуер. Лошата е, че тези телефони не са никак скъпи, но в чужбина. Вижте таблицата на HTC тук.

 Вижте бъдещето на HTC през 2014.

 

 

 

Тагове: