Над 180 милиона играчи. Епични танкови битки, пресъздаващи някои от най-забележителните военни сблъсъци в човешката история на над 40 бойни полета. Повече от 500 различни бронирани машини, моделирани до най-дребния детайл. Всичко това е една от най-популярните масови онлайн мултиплейър игри World of Tanks, дело на беларуската компания Wargaming Group Limited.

Вижте още: Как любовта към видео гейминга може да ти помогне да намериш първата си работа?

Макар да се радва на завиден интерес сред играчи от цял свят, това заглавие, което е на пазара от вече близо 10 години, все още крие множество тайни, любопитни детайли и забавни факти.
Ето пет супер интересни неща за World of Tanks, които вероятно не знаете.

Американски или съветски?

Изобилието от различни бойни машини в World of Tanks е изумително. В играта ще срещнете танкове от множество различни исторически епохи и за новите играчи това може да бъде леко объркващо. Как да различим например американските от моделите на СССР? Още повече много от моделите на тези две държави започват с буквата „Т“. Всъщност методът е изключително прост – всички танкове с тире в името (Т-44 например) са руски. Докато при американските машини тире липсва – да речем Т40. Това вероятно не е особена изненада за ветераните в света на World of Tanks, но за хората, които тепърва опознават играта, ще е доста полезно.

Уникати!

Някой от най-култовите танкове, появявали се в близо дведесетилетната история на играта, са разработени специално за различни събития. През 2012 година например за кратко света на World of Tanks е доминиран от чудовищния White Tiger (Бял тигър от едноименния филм). Той има цели 14 960 точки живот и е почти безсмъртен.

Отново за кратко в играта дебютира и френският Char 2C – единствен по рода си супер тежък танк разработен, но така и неизползван в годините на Първата световна война. За времето си той е бил най-голямата бронирана бойна машина, създавана някога.

Един от танковете, почти единодушно обявен за най-лошия в играта, също е френски. AMX 40 е лек танк от ниво 4, който френската армия започва да използва през пролетта на 1940. Въпреки че изглежда изключително футуристично за времето си най-вече благодарение на уникално заоблената си броня почти без прави ъгли, АМХ 40 се слави с ужасно бавния си двигател, който ускорява много тромаво и достига скорост от едва 20 км/ч. В комбинация с ниската си скорост на стрелба AMX 40 успява да си заслужи презрителния прякор „Патица“ и масово се сочи от World of Tanks ветераните за един от най-лошите модели в играта.

Българската следа в World of Tanks

Когато говорим за ММО заглавие с близо 200 милиона играчи, възникването на всевъзможни проблеми е ежедневие. Затова и качеството на техническата поддръжка за игра с подобни мащаби е от критично значение. Тази отговорна задача Wargaming са възложили на TELUS International Europe – един от най-големите работодатели в Business Process Outsourcing (BPO). Освен висококачествена, денонощна поддръжка обаче TELUS International Europe осигуряват и още нещо –  интересни възможности за младите хора у нас, които желаят да работят и учат едновременно. Благодарение на TELUS всеки младеж с интереси и познания в областта на видеоигрите може да превърне любимото си виртуално хоби в професия. Всеки фен на играта може да разгледа свободните позиции на сайта на компанията и да се присъедини към екипа, грижещ се за денонощната поддръжка на играта.

Тъй като езиковите умения са много съществена част от работата в областта на поддръжката на заглавие като World of Tanks с милиони играчи от цял свят, TELUS International Europe предлага също така и опции за безплатно повишаване на езиковата култура.

Повечето младежи у нас обикновено свързват труда в обслужващата сфера с нискоквалифицирани професии като сервитьор, барман или продавач. Много малко от тях са запознати с опциите за работа, които могат да открият в аутсорсинг сектора – неща като сигурен, легитимен трудов договор, гъвкаво разпределение на работното време, позволяващо им да работят и да учат едновременно, а защо не и перспективи за бъдещо професионално развитие.

Интересно, нали? Повече информация можете да получите тук и тук.

Четиримата танкисти и кучето

Днес този сериал вече е позабравен, но през 70-те и 80-те години на миналия век беше истински хит. Действието в него се развива по време на Втората световна война и се върти около екипажа на танк Т-34 от Първа полска армия и тяхното куче – немска овчарка на име Шарик (на руски означава малка топка, а на полски е близко до думата „сив“).

Вероятно в екипа на World of Tanks обаче има достатъчно негови фенове, за да включат в играта специален модел на руския T-34-85 Rudy, който идва в комплект с допълнителен, четирикрак член на екипажа!
При това въпросната машина не е точно „редови“ танк, а премиум модел от Ниво 6!

Танкът с две оръдия

Някога, много, много отдавна легендата говори, че в World of Tanks се е срещала уникална бойна машина.
MTLS-1G14 е бил част от уникалната CTLS (Combat Tank Light Series) серия минитанкове (известни още като „танкетки“), дело на американската компания Marmon-Herrington. Животът му, уви, е бил кратък – той е тестван за кратко през 1943 година, но е бил отхвърлен от американската армия, тъй като по мнението на военните е имало далеч по-добри и по-евтини алтернативи за лек танк.

Присъствието му в World of Tanks също е било изненадващо кратко. Оказало се, че тази лека, бърза, маневрена машина е прекалено могъща и е нарушавала баланса в играта. Причината? Както всяка друга машина в World of Tanks, MTLS-1G14 е исторически достоверен по отношение на техническите си спецификации. А проблемът идва от там, че този танк е рядък с това, че е разполагал с... две оръдия. Сами разбирате, че подобна машина – едновременно супер повратлива и с впечатляваща за размерите си огнева мощ, би нарушила сериозно финия баланс на силите в огромния свят на World of Tanks.