Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 е 14-инчов 2 в 1 първокласен бизнес лаптоп от Lenovo, допълнен с 360-градусова панта и допълнителен стилус. Това е част от легендарната линия лаптопи ThinkPad, така че пред нас седи устройство от висок клас и с цена от висок клас. Ако желаете да притежавате модел от линията ThinkPad на Lenovo, но искате да го ползвате и като таблет с 2 в 1 функционалност, и да е със сензорен екран за работа с докосване и стилус, това определено е лаптопът за вас. Нека го разгледаме по-отблизо.

 

В името на производителността, но и ефективността

Обикновено когато правим ревюта, започваме с дизайна на дадения продукт, в случая обаче ще започнем с онова, което се крие под луксозния капак на този модел. Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 (Gen 9) е 14-инчов лаптоп, който е снабден с процесор Intel Meteor Lake в случая - Intel Core Ultra 7 155U. Един от най-забележителните аспекти на Intel Core Ultra 7 155U е неговата хибридна архитектура, включваща комбинация от ядра за производителност и ефективност. С 8 ядра и 16 нишки процесорът се справя с лекота при многозадачност, което го прави идеален за взискателни приложения като редактиране на видео, 3D изобразяване и разработка на софтуер. Базовата тактова честота от 1.2 GHz може да изглежда скромна, но с технологията Turbo Boost на Intel тя може да се увеличи до впечатляващите 4.8 GHz, гарантирайки, че пиковата производителност е налична, когато е необходимо. И накрая, Intel Core Ultra 7 155U наистина блести със своята енергийна ефективност. С TDP от само 15 W той е гаранция за дълъг живот на батерията, което е от решаващо значение за мобилните устройства.

Вграденото видео на процесора е Intel с AI функционалност, но се явява по-маломощната версия на Intel Arc, което означава, че не е най-подходящото решение за по-взискателните игри, макар че все пак ще свърши отлична работа за голяма част от тях, разбира се, на по-ниски настройки. Нашият Lenovo ThinkPad X1  включва 32 GB LPDDR5X RAM, но при желание можете да се закупи с до 64 GB RAM. Отделно лаптопът, който в момента разглеждаме, притежава 1 TB SSD, но е възможно да го конфигурирате с до 2 TB памет.

Дизайн от висока класа

Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 наистина е със страхотно качество на своята изработка. И това не е изненада - Lenovo използва престижното име ThinkPad за своите бизнес лаптопи от висок клас. Разбира се, те се предлагат и на по-висока цена в сравнение с линията лаптопи ThinkBook.

Лаптопът е изработен от метал - алуминий и магнезий, и е изцяло в сиво и сребристо с черна рамка около екрана. В центъра на клавиатурата е налице класическият и голям тъчпад, който върши своята работа чудесно - освен високата прецизност и чувствителност, която притежава, случайното му натискане, докато пишете и работите с клавиатурата, е сведено до минимум.

"Комуникационната лента", съдържаща уеб камерите и микрофона в горната част на дисплея, стърчи малко навън отпред, както и на гърба. На капака на лаптопа точката в горната част на i в ThinkPad свети в червено, когато лаптопът е включен. Металът на корпуса е превъзходен на допир, а качеството на изработка е страхотно, без скърцащи части. Пантата работи гладко и стабилно, което по принцип е критичната точка за повечето 2 в 1 устройства. Лаптопът е с тегло под три килограма с него се работи удобно както в традиционния му вид, така и в режим "таблет".  

14-инчовият OLED тъч скрийн дисплей e с резолюция 2880×1800 пиксела и предоставя по традиция красивата и жива картина, която тази технология притежава. Черното е черно, цветовете са ослепителни, като дори при директна светлина върху дисплея картината е достатъчно и добре видима. Работата в режим таблет не разочарова - дисплеят откликва точно и бързо на всяко докосване на пръстите или стилуса.

Всичко необходимо за бизнес срещите

Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 има висококачествена 1080p уеб камера, което за бизнес насочен лаптоп като този е приоритет, особено ако разчитате на перфектно проведените срещи. Изображенията са ясни и бързи, уеб камерата изглежда добре и работи добре както на закрито, така и на открито, а също така имате достъп до Windows Studio Effects за някои доста полезни екстри, като премахване на вашия фон в движение например, което е възможно благодарение на модула за невронна обработка (NPU), включен в платформата Meteor Lake на Intel. 

Моделът включва както IR камера, така и сензор за пръстови отпечатъци, така че можете да използвате Windows Hello, за да се логнете чрез разпознаване на лицето или с вашия пръстов отпечатък. Разпознаването на лицата работи добре при различни условия на осветление, а четецът на пръстови отпечатъци също върши добра работа. Намира се вляво от клавишите със стрелки на клавиатурата.

Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 предлага доста приличен избор от портове за лаптоп с такъв размер. Получавате два порта Thunderbolt 4 (USB4 Type-C) от лявата страна на лаптопа. Освен това получавате два USB Type-A порта - един от лявата страна на лаптопа и един от дясната страна. От дясната страна имате също HDMI 2.1, както и комбиниран аудио жак. Липсва ethernet порт, но пък е налице безжична Wi-Fi 6 свързаност. Като цяло за размера си лаптопът предоставя добър избор от портове, въпреки че на някого може да му липсва трети USB Type-C порт или четецът на SD карти.

И накрая, лаптопът е с 2 вградени високоговорителя с Dolby Atmos технология, чрез които може да слушате музиката, да гледате филмите и да разговаряте по време на срещите с доста прилично качество на звука.

Като цяло представянето на Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 е повече от добро - не е лаптопът за тежки игри и супер сложни графични задачи, но като бизнес ориентиран модел оправдава изцяло очакванията. Отварянето на огромен брой приложения, стриймването на видеосрещите, както и всякакви задачи, които ежедневно ни заливат в офиса, се изпълняват достатъчно бързо. Режимът му на ползване като таблет е опция, която е изключително удобна и полезна както за бизнеса, така и за учебния процес. Хардуерът на лаптопа е оптимизиран за дълъг живот на батерията и енергийна ефективност. Говорейки за живот на батерията, спокойно може да забравите, че лаптопът не е включен в мрежата - при нормална работа ще ви трябват около 18 часа за да я "изцедите" напълно. С две думи - Lenovo ThinkPad X1 2 в 1 е лаптоп от висок клас, еднакво добър за бизнес насочените хора, но и за учащите и стандартните PC потребители, които ще поискат да имат едно от най-добрите решения за устройство тип 2 в 1 налично на пазара в момента.

Вижте още: Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 – лаптоп, таблет или и двете? (РЕВЮ)