Pokémon Go излезе и вероятно всички, които познавате, вече я играят. Нещо повече, всички говорят за нея, сайтовете са пълни с новини за играта, а потребителите в социалните мрежи се надпреварват да пускат снимки на току-що уловените oт тях “джобни чудовища”. Истерията е пълна, милиони по цял свят вече играят, а още много други тепърва очакват приложението да стане достъпно и за тях. Но какво означава всичко това и каква е причината за появата на истински феномен на поп културата в огромни мащаби?

 


Добавена реалност, реална истерия

 

Ако случайно не сте запознати с това, какво представлява играта, най-напред се засрамете, а след това си отбележете, че Pokémon Go е игра с добавена реалност по едноименната поредица на Nintendo, която е разработена от Niantic Labs. Ако това име вече ви звучи познато, то това е, защото същото студио пусна мобилната игра Ingress през 2012 г. Ingress също е игра с добавена реалност, която използва данни от Goggle Maps и превръща места от заобикалящия ни свят в портали, които играчите могат да завладяват и защитават за своя отбор. Концепцията е комплексна, но идеята зад нея очевидно е доста издръжлива и популярна. През 2015 г. Ingress вече играеха над 7 милиона души от целия свят.  

Именно успехът на Ingress постави началото на сътрудничество между Niantic и The Pokémon Company, която управлява марката. Pokémon Go използва същата основна идея като Ingress – тя взима реални географски локации и ги превръща в населена със симпатични чудовища вселена. Дори и най-незначителни места и обекти като тази изрисувана с графити стена близо до спирката, на която чакате всяка сутрин, стават важни места в света на играта, а самите покемони могат да бъдат навсякъде около вас. Вашето Pokémon Go приключение започва със свалянето на играта от Apple App Store или Goggle Play Store. Играта вече е налична в САЩ, Австралия, Япония, Великобритания, Германия и други и единствено проблеми с препълнените заради големия интерес сървъри забавят премиерата й в останалите части на Европа. Това само по себе си е доказателство за огромната популярност на играта.Pokémon Go for Dummies

За да започнете, трябва да се логнете или с вашия Goggle профил, или със специално създаден Pokémon Trainer Club. Втората опция е доста по-трудна, тъй като заради същия този интерес сървърите често дават заето. В същото време в дните след излизането на Pokémon Go се появиха някои притеснения относно това, до кои точно oт вашите данни получават достъп създателите на играта, когато използвате вашия Google профил. В момента всичко това вече е изчистено и за личните ви данни не съществуват притеснения. Когато преодолеете това първоначално препятствие, вече сте в света на играта. Но какво всъщност трябва да правите? Pokémon Go има някои елементи от традиционните конзолни Pokémon игри, но не прилича напълно на тях. За момента все още не можете да разменяте покемони с приятели или да използвате вашите създания, за да водите индивидуални битки с тях. За сметка на това може свободно да се разхождате навсякъде и да ловите покемони. “Свободно и навсякъде” са два доста относителни термина, защото, търсейки поредните покемони, някои играчи стигнаха до неочаквани места като Музея на Холокоста във Вашингтон или пък се натъкнаха на трупове в гориста местност. Други, които пък съвсем нямаха късмет, дори станаха жертва на целенасочен и организиран обир. В играта виждате сгради, паметници и други забележителности точно както изглеждат те в реалния свят. Приложението ви информира, когато наоколо има покемони.

 

 

Когато се озовете очи в очи с някои от тях, започва една от най-трудните и предизвикателни миниигри на всички времена – мятане на виртуална топка по покемона, докато го уцелите. Да, сарказъм има, но понякога наистина е трудно. В моя случай не беше. И така вече имате първия си покемон; може да му дадете име, да го храните със сладки, за да увеличите силата му и да го развивате. И точно както в традиционните игри може да водите битки с други играчи на специално определени места, наречени Pokémon gyms. Тях откривате отново на картата и когато отидете там, доста вероятно е да заварите поне дузина играчи, които вече са се събрали. Всяко такова място е “собственост” на отбора, който е натрупал най-много победи там, но за да се присъедините към такъв, трябва да сте поне на 5 ниво. Самите битки не са нищо особено – трябва просто да натиснете с пръст върху покемона, който искате да нападнете, и да плъзнете настрани, за да избегнете ответната атака.


 

 

Разбира се, има и скептици

Някои от традиционните фенове на Pokémon роптаят срещу това, че новата игра е прекалено опростена и не отговаря на нуждите на сериозните геймъри. Други, като известния гейм анализатор Майкъл Пахтър, пък просто виждат в нея една моментна мания, която е типична за мобилните игри.

"Pokémon Gо кара хората, които по принцип не се движат много, да ходят насам-натам и тази новост ще се изтърка в момента, в който се уморят или батерията на телефона свърши. Давам ѝ четири месеца на върха на класациите и после ще отмре", е мрачната присъда на Пахтър. Дали е прав, това тепърва ще разберем.

За момента това е горе-долу всичко, което трябва да знаете за Pokémon Go. Niantic вече обеща, че бъдещи ъпдейти ще донесат възможност за размяна на покемони между играчите и ще намалят темповете, с които играта унищожава батерията на телефона. А дотогава ще се видим на бойното поле.

Виж още: Pokémon Go стартира в Европа и Азия след броени дни?