Sony потвърди няколко подробности относно PlayStation 5 - включително факта, че се казва PlayStation 5.

Компанията също обяви коледен прозорец за пускане на PS5 в края на 2020 г.

"Тези новини може да не са огромна изненада, но ние искахме да ги потвърдим за нашите PlayStation фенове, тъй като започваме да разкриваме допълнителни подробности относно нашата визия за следващото поколение", заяви Sony в блог публикация на сайта на PlayStation.

Имаме още предварителен преглед на новия контролер, който ще се предлага заедно с PS5. Две от новите му функции включват "хаптична" обратна връзка, която ще замени вибрацията в сегашния DualShock 4.

"С хаптиката наистина се усеща по-широк спектър от обратна връзка при конкретни ситуации. Например сблъсъкът в стена със състезателен автомобил се усеща много по-различно от това да направите шпагат на футболното игрище. Можете дори да придобиете усет за разнообразие от среди, когато тичате през тревни полета или преминавате през кал", заявиха още от Sony.

Що се отнася до контролера, ще видим известни подобрения спрямо DualShock 4. Новият геймпад използва USB Type-C кабел за зареждане и игри, има по-голяма батерия и тя заедно с хаптичния мотор го прави по-тежък от предшественика. Въпреки това той пак трябва да е малко по-лек от сегашния Xbox One пад. Контролерът също има адаптивни спусъци, вградени в бутоните L2/R2.

"Разработчиците могат да програмират съпротивлението на спусъците, така че да почувствате тактилното усещане какво е да опънете лък и да изстреляте стрела или да ускорите превозно средство извън пътя по скалисти терени", казва Sony.

"В комбинация с хаптичната вибрация това може да доведе до автентично преживяване, което по-добре симулира различни действия. Създателите на игри вече започнаха да получават ранни версии на новия контролер и нямаме търпение да видим къде ще ги отведе тяхното въображение с тези нови функции."

SSD дискът на PS5 може да превърне зареждането от досадно чакане в мигновен процес. Игрите на физически носител на новата конзола ще бъдат на 100 GB оптични дискове, които поставяте в устройство с дублираща функция на 4K Blu-ray плейър. Ще може да изберете кой компонент от данните да инсталирате. Това може да означава възможност да инсталирате само мултиплейър режима на играта, да оставите кампанията за един играч за друго време или просто да инсталирате цялата игра и след това да изтриете кампанията, след като я завършите.

Как игралните студиа ще използват всички тези нови функции - от познати досега такива като SSD и ray-tracing, до по-нови такива като контролера и потребителския интерфейс в реално време, - все още е въпрос на спекулации. Докато редица студиа вече имат своите PS5 комплекти, прототипите на контролера започнаха да се разпространяват по-късно и никой не е готов да назове конкретни заглавия, които разработва за PS5. "В момента работим върху нещо голямо", казва Марко Тръш, президент на Bluepoint Games, което най-наскоро работи по миналогодишния PS4 римейк на Shadow of the Colossus. "Ще ви оставя да гадаете за останалото", завършва той двусмислено.

Sony завърши своята публикация в блога, като припомни предстоящите PS4 ексклузиви Death Stranding, The Last of Us 2 и Ghost of Tsushima. Това на свой ред буди въпроса, и трите ли ще бъдат заглавия от това и следващото поколение?

Откакто оригиналният PlayStation излезе на пазара през 1994 г., серията конзоли на Sony се придържа към числата. Няма имена като Super, Max или Code Red Xtreme; само PlayStation 2, 3 и 4. С такава непоколебима последователност името на следващата генерация е под въпрос само в най-технически смисъл - но изпълнителният директор на Sony Interactive Entertainment Джим Райън вече е готов да отговори на това. Конзолата ще се казва PlayStation 5. "Хубаво е да можеш да го кажеш официално", казва той. "Сякаш гигантски товар падна от раменете ми."

Така че всичко е ясно. PlayStation 5, празничният сезон на 2020 г. Нямаме търпение!

 

Тагове: