Е, свърши. Добър, лош – финалът беше сложен и един от най-изумителните поп-културни и развлекателни феномени на последното десетилетие приключи. Играта на тронове обаче е вечна и овакантеното място на най-гледно (и, разбира се, най-обсъждано) тв шоу няма как да остане празно завинаги.

Вижте още: Някои въпроси след финала на "Игра на тронове" (спойлери в текста!)


За него вече се готвят не един, а поне десет претенденти, кой от коя по-тежка категория. Не ви се вярва? Четете по надолу!

Game of Thrones spinoffs

Претендент на: HBO

За какво става дума: Според официалния блог на Джордж Р. Р. Мартин компанията, която ни даде оригиналните „Тронове“, работи не по едно, а по цели четири продължения на култовата серия. Дали наистина е така, или това са само Мартинови въжделения (кхъм, още парички, кхъм)?

За момента все още не е много ясно. Малкото предварителна информация твърди, че още преди излъчването на последния, осми сезон на шоуто, Мартин вече е започнал усилена работа с четири отделни екипа сценаристи. Споменават се имена като Макс Борнстейн (Kong: Skull Island), Джейн Голдман (Kingsman: The Secret Service) и Карли Рей (Westworld). Един от най-обещаващите сорс материали за бъдещо продължение, разбира се, е публикуваният в края на миналата година Fire & Blood – роман, проследяващ историята на House Targaryen.

Докато не видим поне първи трейлър обаче, оставаме скептични. Препродукция не е същото като реализиран сериал, а и създателите на оригинала се кълняха на килимче, че повече с подобно нещо няма да се захванат, каквото и да става.

The Lord of The Rings

Претендент на: Amazon

За какво става дума: Ако има кой да надцака тв мастодонт като HBO на негов собствен терен, това без съмнение са Amazon. Към днешна дата компанията „тежи“ пазарно цели 736 милиарда долара, така че поне по отношение на бюджет едва ли ще има особени проблеми.

Що се отнася до сорс материала – нуждае ли се изобщо легенда като Властелина от допълнителна реклама? Да, осъзнаваме, че епиката на Питър Джаксън не е нещо, което лесно може да бъде надскочено, но да не забравяме, че тя все пак беше концентрирана само и единствено върху познатата на няколко поколения материя – Войната за пръстена и Третата епоха в Средната земя. Огромното Толкиново наследство обаче далеч не се изчерпва само с двете му безспорно най-известни творби – Властелина и Хобит.

Поредици като „История на Средната земя“ (History of Middle-Earth), „Историята на Властелинът на пръстените“ (The History of The Lord of the Rings) и „Силмарилион“ (Later Silmarillion) съдържат огромно количество неизследвани сюжети и герои, много от които са само бегло споменати в масово популяризираните романи на автора.

Така че материал има колкото щеш, а Amazon твърдят, че работят в изключително тясно сътрудничество с Tolkien estate, както и оригиналните собственици на правата за филмовите версии на Lord of the Rings и Hobbit.
При всички случаи се очертава нещо епично – при това с поне пет планирани сезона!

His Dark Materials

Претендент на: BBC and HBO

За какво става дума: Трилогията на Филип Пулман „Тъмните му материи“ е един от най-ярките примери за епично фентъзи в модерната литература. Много я сравняват с култовия Хари Потър, а най-фанатичните ? привърженици твърдят, че е несравнимо по-добра заради значително по-зрелия и на моменти дори мрачен подход към жанра.

През 2007 New Line Cinema направиха филм по първата част от серията – „Златният компас“, който обаче според студиото се представи „разочароващо“ в боксофиса. Това и последвалата през 2008 световна финансова рецесия задушиха в зародиш всякакъв шанс за евентуални продължения.

Наскоро обаче компанията преосмисли плановете си и заедно с британския тв гигант BBC One и HBO работи по тотален рестарт на продукцията – вече доста по-вярна на духа на оригинала – с други думи мрачен, зрял и философски сериал (да ви напомня за една друга телевизионна поредица?).

Основната звезда на „Тъмните му материи“ ще е Дафни Кийн – 14-годишната актриса, справила се виртуозно с ролята на Laura Kinney / X-23 в уникално якия Logan на Джеймс Манголд. Ще ? партнират Джеймс Макавой и Рут Уилсън (смразяващата, но очарователна Алис Моргън от Luther).
Наскоро BBC One пуснаха и първия трейлър за поредицата, която изглежда, меко казано, обещаващо. Чакаме към края на тази година.

The Chronicles of Narnia

Претендент на: Netflix

За какво става дума: Още една литературна поредица, екранизирана с меко казано, сериозен успех. Общо трите филма генерираха приходи в размер на 1.6 милиарда долара. През 2018 Netflix закупиха едновременно правата за излъчването им и за телевизионна адаптация.

Засега около продукцията не се шуми особено, но като имаме предвид историята на Netflix, вероятно можем да очакваме една доста по-мрачна и кървава приказка от тази, която видяхме на голям екран.

The Witcher

Претендент на: Netflix

За какво става дума: Нужно ли е изобщо да подчертаваме, че ако има литературна творба, която в най-голяма степен да се доближава до „сивата“, дори цинична визия на Мартиновите „Тронове“, това е именно „Вещера“ на полския автор Анджей Сапковски? След, меко казано, феноменалния успех на игралната поредица The Witcher, Netflix закупиха правата за тв екранизация и в момента усилено работят по сериал, в който главната роля на култовия Гералт от Ривия е поверена на Хенри Кавил (Man of Steel).

Извън един противоречив (и разочароващо кратък) тийзър за момента не е известно много за тази продукция. Основна движеща фигура на ниво сценарий е Lauren Schmidt Hissrich – отговорна за неща като Daredevil и The Defenders. На режисьорския стол пък ще седне фигура като Алик Сахаров (The Sopranos, Rome, Game of Thrones, House of Cards).

Общо взето, ако Netflix не омажат нещо сериозно, ама много сериозно, компанията ще има един от най-силните претенденти за трона на „Троновете“.


Foundation

Претендент на: Apple TV+

За какво става дума: Ако не сте чували за „Фондацията“ на Айзък Азимов, значи имате огромна зееща празнина в общата си сай-фай култура, която IMHO следва да запълните APSAP.
Шегата настрана, „Фондацията“ е едно от най-епичните научнофантастични произведения на легендарния автор, завещал ни неща като „Трите закона на роботиката“ и над 500 фантастични, научнопопулярни и критични творби.

Като размах, мащаби и митологетика „Фондацията“ може да се сравни само с неща като Star Wars вселената или Властелина на Толкин.

Фактът, че зад подобна продукция застава мегакорпорация като Apple, разполагаща с практически неизчерпаеми ресурси, ни изпълва с надежди, че чакаме нещо наистина уникално. Повече от достоен претендент за нова „Игра на тронове“, но в Космоса.

Conan

Претендент на: Amazon

За какво става дума: Поредната литературна икона, която едва ли се нуждае от допълнително представяне. Креативният екип зад проекта, наел се да вдъхне нов тв живот на легендарния Конан от Кимерия, е обещаващ – Уорън Литълфийлф (Fargo, The Handmaid’s Tale) изпълнителен продуцент, Райън Кондал (Colony) сценарист и Мигел Сапочник (Game of Thrones) режисьор.

За съжаление последната информация относно проекта датира от края на миналата година и не е особено обнадеждаваща – явно от Amazon са поставили Conan в режим пауза. Вероятно за да не правят вътрешна конкуренция на задаващата се Lord of the Rings сага.

The Wheel of Time

Претендент на: Amazon и Sony Pictures Television

За какво става дума: Цели шест години преди прословутите „Тронове“ светът на фентъзито беше в плен на една друга епична серия – „Колелото на времето“ на Робърт Джордън. С над 80 милиона продадени копия серията се цитира като една от най-добре продаващите се фентъзи поредици, засенчена единствено от „Властелина“ на Толкин.

Без съмнение – ключов претендент за титлата „Следващ Game of Thrones”. За съжаление информацията относно проекта е оскъдна. Засега е ясно само, че основна движеща фигура ще е Рейф Джъдкинс (Agents of S.H.I.E.L.D.) в ролята едновременно на сценарист и изпълнителен продуцент.

The Dark Tower

Претендент на: Amazon

За какво става дума: След като появилият се през 2017 филм успя да разочарова тежко феновете на култовата серия романи на Стивън Кинг, от Amazon явно са се захванали да направят екранизация, каквато подобава на сорс материала.

Всъщност една от основните критики към филма на Columbia Pictures беше именно неуспешният му опит „да натъпче” поредица от цели 9 романа в продукция с общо време от 95 минути.

Е, ако проектът на Amazon се реализира, създателите ще имат повече от достатъчно пространство за „разгръщане“ в рамките на един потенциално многосезонен тв формат. На кормилото вероятно ще застане Глен Мазара (изпълнителен продуцент на The Walking Dead).

The Kingkiller Chronicles

Претендент на: Showtime

За какво става дума: Ако има по-мързелив и непродуктивен фентъзи автор от Джордж Р. Р. Мартин, това без съмнение е Патрик Ротфус. Шегата настрана – феновете му чакат следващата книга от прословутите „Хроники на кралеубиеца“ вече над 8 години без особени изгледи да я получат скоро.

Въпреки това от Showtime са откупили правата за вече издадените два (всъщност три, ако броим и доста разочароващия спиноф-прикуъл „Музиката на тишината“) романа от серията.

Говори се, че с екранизацията ще се заеме лично кинолегендата Сам Рейми и кой знае – може благодарение на Showtime все пак да получим някакъв завършек на историята за очарователния Квоте. Точно както феновете на Game of Thrones могат да благодарят на HBO за получения финал на сагата. Както казахме – добър, лош – все някакъв. Защото, ако разчитахме само на Джордж. Р. Р. Мартин, така и щяхме да си умрем – с отворени очи.