Една чудесна функция на iOS е възможността да проверявате състоянието на батерията на iPhone. Тя помага да се прецени колко интензивно сте използвали телефона и кога е време за смяна на батерията. Доброто състояние на батерията е бонус и ви помага да получите по-голяма стойност, когато дойде време да продадете телефона си. Тази функция изненадващо липсваше в Android през всичките тези години, но това може би най-накрая ще се промени с Android 14.

Проверката на състоянието на батерията като функция беше забелязана за първи път в бета-версиите QPR на Android 13. В Android 14, както е забелязано от Мишал Рахман, Google е добавила някои API, които могат да предават ключови данни за батерията като например дата на производство, дата на първа употреба, политика на зареждане, състояние на здравето, брой цикли и статус на зареждане. Тези API могат да бъдат извикани от приложения с необходимото разрешение BATTERY_STATS, което може да бъде предоставено на приложенията чрез ADB.

Ако използвате телефон с Android 14, можете да проверите състоянието на батерията си, като инсталирате това приложение с отворен код, наречено Batt. То ще ви покаже броя на циклите на зареждане, които сте предприели на телефона. Ако искате да получите повече подробности, например състоянието на батерията като процент от първоначалния капацитет, изпълнете следната ADB команда:

pm grant com.porg.batt android.permission.BATTERY_STATS

Не е ясно колко точни са тези статистики, тъй като функцията все още не е готова за публично пускане. Стойностите, които API връщат, зависят от проследяването, извършвано от хардуера на телефона и от това дали телефонът ви изобщо може да проследява тези данни. Така че данните ще варират в зависимост от вашия хардуер.

Съществуването на API е добра индикация, че Google работи по функцията и възнамерява да я пусне някой ден. Надяваме се функцията да достигне до всички устройства с Android в близко бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI

 

Тагове: