Стойността на криптовалутата се е увеличила толкова много, че сега е изгодно да купувате лаптопи на едро за добив на е-пари.

От края на ноември стойността на Ethereum (ETH) се е утроила. Тази криптовалута е най-популярната сред GPU миньорите. Чували сме много истории, при които копачи в Китай се редят на опашки до фабрики - партньори на NVIDIA, с надеждата да купят на едро графични карти. Някои заводи дори се съгласяват да продават карти директно на тях, тъй като тези клиенти плащат повече (обикновено с 1/3 повече от всеки дистрибутор) и получават ограничена или никаква гаранция.

В Китай бавно става популярен нов начин на добив. Най-новите лаптопи GeForce RTX 30 току-що стартираха по-рано този месец, което със сигурност не остана незабелязано от копачите с интерес към GPU чипове. Очевидно сега хората масово купуват лаптопи с графични карти като RTX 3070, за да ги сложат буквално на рафтовете, за да добиват Ethereum. Цената на лаптопа RTX 3070 не е най-ниската, което означава, че миньорите плащат повече и все още печелят. Просто изглежда сюрреалистично, че NVIDIA все още не е наложила никакви правила, които биха предотвратили подобно нещо. Да не говорим за това, защо GPU копането изобщо е възможно дори на скромното GPU на лаптопи. Това, разбира се, заедно с китайската Нова година, вероятно ще повлияе на наличността на лаптопи с RTX 30.

За да демонстрира колко нелепа е станала стойността на ETH, създателят на съдържание на Bilibili „Fish Pond F2pool“ направи видео (изцяло за забавление), за да покаже колко лесно е да правите криптовалута на лаптоп, оборудван с току-що пусната графична карта RTX 3060.

Докато отпива кафе в Starbucks, потребителят ползва лаптоп, включен в контакта. Отнема му 2 часа за добив на 0.00053 ETH, което се равнява на 0.89 долара - очевидно достатъчно, за да си плати кафето.

Снимка: BTCer (Weibo)

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.