Nvidia вече е по-голяма компания от гиганта на социалните медии Meta. При стремителен обрат на събитията Nvidia се превърна в 7-ата по големина компания в САЩ, въпреки че не беше близо до него само преди няколко години. Промяната обаче бе подпомогната от скорошния срив на цената на акциите на Meta.

Спадът при Meta и реакцията на фондовия пазар през изминалата седмица доведе до изтриване на 30% от стойността на акциите ѝ, оставяйки ѝ обща стойност в акции, или пазарна капитализация от едва 615.70 милиарда долара. Това очевидно все още са много пари, но са с около 260 милиарда долара по-малко, отколкото струваше гигантът в началото на миналата седмица. 

Сравнете това с пазарната капитализация на Nvidia от 657.06 милиарда долара и Зеленият екип е на върха. Може би не за дълго, но ще видим. Това все още е малко под стойността на Berkshire Hathaway на 6-о място с над 720 милиарда долара, но е значително по-високо, отколкото Nvidia беше само преди няколко години, когато стойността на акциите ѝ беше малка част от това, което е днес.

Nvidia наскоро направи малко завръщане по отношение на цената на акциите след престой надолу в класацията през януари 2022 г. И това е въпреки някои лоши за нея новини тази седмица.

Компанията официално прекрати опита си да закупи базирания в Обединеното кралство дизайнер на чипове Arm за 40 милиарда долара и това доведе до загуба на известна стойност от цената на акциите ѝ през следващите дни. Въпреки това очевидно този тъмен облак не остана задълго около централата на Nvidia в Санта Клара, тъй като сега стойността се връща към около 260 долара на брой. Това е с над 40% повече от най-ниската им точка тази година и малко под 22% надолу от най-високата им стойност за всички времена от 334 долара.

И така, как го постигна Nvidia? Бихте си помислили, че продължаващият недостиг на чипове, в чийто център е Nvidia, ще има някакво отрицателно въздействие върху стойността на акциите ѝ, но това всъщност не е e така.

Nvidia натрупа състояние през последното тримесечие на 2021 г. Компанията все още не е подала годишния си отчет, макар че той ще излезе по-късно този месец, но най-краткият извод е ясен. Нагоре с 50% на годишна база приходи, 91% оперативни приходи, 84% нетни приходи, огромни печалби на марж и т.н.

Хората искат графични процесори, а Nvidia държи всички карти (или в този случай чипове). В далеч по-лоши позиции са компютърните геймъри, които днес не могат да си купят графична карта на цена дори близо до разумните.

Снимка: Pikrepo

Виж още: NVIDIA остана без Arm